3 av de bästa platserna att vandra på i Kroatien

vandring kroatien - kvinna vandring

Varje år strömmar miljontals turister till Kroatien för att jaga solsken, snorkla i det turkosa havet och för att strosa runt i pittoreska gränder. Det många inte vet är att detta Adriatiska paradis har mycket mer än så att erbjuda. Kroatien är hem åt otroliga landskap och hisnande vyer – och det slutar inte vid kusten. Ta dig inåt i landet och upplev naturens skönhet genom välarrangerade vandringsresor till Kroatien
Men vart i Kroatien är det egentligen bäst att vandra?

Här ska du ska vandra i Kroatien

Det finns många natursköna områden där du kan njuta av fantastiska vandringsäventyr.
I denna guide listar vi 3 av de bästa platserna att vandra på i Kroatien:

1. Nationalparken Plitvice 

Nationalparken Plitvice är ett mycket populärt område för vandring i Kroatien. Denna gigantiska park på 300 kvadratkilometer fängslar sina besökare med sitt vackra sjölandskap, sina imponerande vattenfall och sin exploderande grönska. De många gångbroarna och de välutformade trappstegen tillåter dig att enkelt utforska omgivningen. Du kommer även väldigt nära sjöarnas kristallklara vatten.

Då parken är väldigt stor kan du utan svårigheter spendera hela dagen här. Oavsett om du är en erfaren eller ny vandrare är Plitvice ett väl valt resmål. Parken erbjuder nämligen både kortare och längre vandringsturer, och du kan därför anpassa rutterna efter din fysiska förmåga. Att undvika folkmassor är i princip omöjligt då denna iögonfallande destination lockar mängder av nyfikna turister varje år. Men oavsett hur mycket folk det är så förtjänar denna kroatiska pärla ett besök.

2. Paklenica national park 

Om du vill utmana dig själv på din vandring i Kroatien, och samtidigt njuta av storslagen natur, är nationalparken Paklenica ett säkert val. Området erbjuder tuffare vandringsleder som tar dig genom grottor, tät tallskog och ängsmatta berg. Då parken är belägen nära kusten kommer du även skymta de vackra stränderna och det blågröna havet under din vandring genom de pinjeskogsklädda höjderna.

För den svåraste leden krävs en god kondition eftersom underlaget är relativt ojämnt. Det finns även lättare alternativ för dig som föredrar lugnare turer. Oavsett vilken vandringsled du väljer kommer du att mötas av spektakulära vyer. Du kan antingen ge dig ut på en tur ensam, eller boka en guidad vandringstur med en välrenommerad resebyrå. Fördelen med arrangerade vandringsresor till Kroatien är att du som resenär kan slappna av i vetskapen om att resebyrån sköter all logistik för resan. Det enda du behöver göra är att snöra på dig vandringsskorna och njuta av den fina naturen.

3. Učka bergen 

Inga berg i Kroatien överstiger 2000 meters höjd. På grund av den relativt låga höjden är de flesta topparna lätta att nå, vilket gör Kroatien till en plats mycket lämpad för bergsvandring. Učka bergen är en av Kroatiens mest förtjusande bergskedjor. Berget är beläget på den istriska halvön och definieras av skarpa och branta toppar, medan bergssidan som vetter mot kusten är en skattkammare av grön växtlighet. Vid vandringar på Učka är oftast målet att nå bergspasset Poklon. Hit finns det mängder av olika vandringsled med startpunkt från ett flertal orter vid Kroatiens kust – Opatija, Ičići, Ika, Lovran, Medveja, Mošćenička Draga. Poklons högsta höjd, Vojak, erbjuder fantastisk utsikt över Istrien, den italienska bukten Trieste, de Juliska Alperna och en rad Adriatiska öar.

Vandringsresa till Kroatien  

Att vandra i Kroatien tillåter dig att lära känna landet på ett sätt som inte är möjligt om du bara plaskar i hotellets pool. Så byt ut solstolen för en stund och vidga dina vyer med en vandringsresa till Kroatien.