4 bästa platserna att vandra i Madeira

man vandra ett berg i madeira

Madeira anses vara vandrarens paradis med sin stora variation av vandringsleder. Om du enbart kommer vandra i Madeira under ett par dagar upp till en vecka finns det tyvärr ingen möjlighet att uppleva dem alla. Så vilka vandringsleder i Madeira måste man verkligen passa på att vandra om man har ont om tid?

Det är vad denna artikel strävar efter att besvara. Vi har gjort researchen åt dig och identifierat de 4 bästa platserna du ska besöka för att få ut det mesta av din vandringsresa till Madeira. 

Vereda do Areeiro

Utan tvekan den vackraste vandringsleden i Madeira är Vereda do Areeiro. Denna led knyter samma två av de högsta topparna i Madeira – Pico do Arieri och Pico Ruivo – som slingrar sig längs med bergstoppar högt över molnen. Bergen är så branta att det kommer kännas som du vandrar på toppen av världen! Utsikten och miljön är verkligen enastående.

Vereda do Areeiro är dock en ansträngande lång vandringsled som tar även de mest erfarna vandrare minst 6-8 timmar. Men du behöver inte vandra hela vägen till Pico Ruivio för att uppleva det storslagna landskapet av Madeira. Även om du bara vandrar en kort bit så kommer du kunna beundra några av de vackraste landskapen och miljöerna i hela Madeira på denna led.

Vereda do Pico Ruivo

Vereda do Pico Ruivo tillsammans med Veredo do Areeiro är de två vandringsleder i Madeira som anses vara bland de absolut vackraste. Denna vandringsled slingrar sig upp till Pico Ruivo – den högsta toppen i Madeira (1862 m). Har du tur med vädret kommer du bli belönad med en oslagbar utsikt högt över molnen.

Den är inte lika krävande som Vereda do Areeiro och är också mycket kortare – men där du kommer ha en liknande upplevelse med lika spektakulära sevärdheter. 

Vereda das 25 Fontes – Levada do Risco

Vereda das 25 Fontes – Levada do Risco sträcker sig lång in i ön och är troligtvis den mest populära “levada”-vandringen i Madeira. Den slingrar sig parallellt med de kända bevattningskanalerna (levadas) och tar dig till två olika platser: Risco vattenfallet och lagunen av 25 Springs (Lagoa das 25 Fontes). Många reseguider och broschyrer säger att denna Madeira vandring är ett måste.

Vereda das 25 Fontes är så populär bland både turister och lokalbor att du kan räkna med att vandringslederna framåt middag kommer vara fyllda med stora grupper av turister som vandrar längs de smala lederna.

Om du vill uppleva denna led på din vandringsresa till Madeira rekommenderar vi dig att ta dig hit tidig morgon. 

Vereda da Ponta de São Lourenço

Vereda da Ponta de São Lourenço är en väldigt annorlunda vandringsled i Madeira, något du inte stöter på någon annanstans på ön. Denna led följer den steniga östliga kustlinjen av Madeira. Längs med leden kommer du passera många sevärdheter med några av de mest spektakulära utsikterna bakom varje hörn. 

Antalet personer som vandrar denna led varje år kan få skenet att bedra – detta är inte en lätt vandringsled i Madeira. Den största utmaningen är den intensiva solen (det finns ingen plats att ta skydd från den), starka vindar (“stark” är underdrift – du kan bokstavligen talat bli bortblåst från leden) och en led likt en sinuskurva (du går upp och ned under nästan hela vandringen). Vädret ändras kontinuerligt så vi rekommenderar att packa både för skållande hetta såväl kyliga vindar som får svetten att kännas som is. 

Vi kan inte rekommendera att vandra i Madeira tillräckligt mycket. Det är en underbar plats att uppleva varierad och storslagna miljöer där det finns både lätt vandring i Madeira för nybörjare såväl som tuffare vandringsleder för veteraner.