Allt du behöver veta när du ska bygga en trappa

Allt du behöver veta när du ska bygga en trappa | Bizbay

Alla som bor i ett hus med fler än en våning behöver en trappa, men det betyder inte att den bara är en praktisk detalj. En trappa kan vara en mysig sittplats, erbjuda smart förvaring eller ge din inredning ett extra lyft och kräver därför minst lika mycket planering som resten av din interiör.

Vad du bör tänka på innan du börjar bygga en trappa

Att bygga trappor utomhus eller inomhus kräver noggrann uppmärksamhet och högsta precision när det kommer till planering, mätning, design och konstruktion. Först och främst måste du bestämma dig för vad trappan ska användas till. Hur den ska se ut och om du ska bygga en trappa inomhus eller utomhus är avgörande när det kommer till materialval, design och tillbehör såsom räcken och handledare. Du måste också ha i åtanke vilka som kommer använda trappan för att göra den så säker och lättillgänglig som möjligt. Räcken och handledare är till exempel av största vikt om det bor barn eller äldre personer i bostaden.

En annan viktig sak att tänka på är designen på trappan. Du kan antingen låta den smälta in med resten av inredningen för att få den att synas så lite som möjligt eller också använda kontrasterande färger och material för att låta den sticka ut. En iögonfallande trappa kan tillföra stil och personlighet till ditt hem och bli den där detaljen som alla besökare berömmer. Idag finns det en mängd utseenden och konstruktioner du kan inspireras av när du ska bygga trappa och det bästa tipset är att ta hjälp av en välrenommerad återförsäljare för att få hjälp med detta. På så sätt kommer du få en modell som är optimal just för din bostad och få din trappa säkert monterad av byggare med stor erfarenhet och kunskap.

Bestäm material i förväg innan du börjar bygga trappan

Beroende på om din trappa är tänkt att användas inomhus eller utomhus passar olika material mer eller mindre bra. När du ska bygga trappor utomhus är det till exempel bättre att välja material såsom metall eller betong då det står emot väder och vind på ett bra sätt och kräver dessutom minimalt med underhåll. Planerar du däremot att bygga en trappa inomhus är vackra träslag ett bättre alternativ då det ger en varmare känsla. En ståltrappa kan dock också bli snygg om du är ute efter ett industriellt och lite mer rått uttryck. Vill du ha tips och råd gällande bygge av trappa, kontakta en professionell byggare som har rätt kunskap både vad gäller design och montering.