Märker du att det kommer blod från munnen när du borstar tänderna eller rengör med tandtråd? Känns tandköttet inte riktigt som det brukar och kanske lite ömt och svullet? Då kan du ha drabbats av tandköttsinflammation.
Inflammation i tandköttet är mycket vanligt, men om den inte behandlas kan det leda till andra och mycket allvarligare problem såsom tandlossning. Ta därför reda på allt du behöver veta om tandköttsinflammation, dess behandling och vad du bör vara extra uppmärksam på för att upptäcka det i tid.
Uppkomst och orsaker
Varför du drabbas av inflammation i tandköttet kan bero på en mängd olika orsaker, men generellt kan man säga att det handlar om dålig munhygien. Kanske har du inte varit tillräckligt noga med tandborstningen och tandtrådsrengöringen eller så beror det på att du snusar eller rökar. Inflammationen kan också uppstå på grund av hormonförändringar och är också en vanlig bieffekt under cellgiftsbehandling.
För att undanhålla tandköttsinflammation räcker det dock oftast med att hålla en god munhygien och på så sätt hålla bakterierna borta. Det är nämligen när bakterierna får chansa att utökas som inflammationen uppstår, eftersom den fungerar som kroppens skydd mot bakteriebeläggningen.
Symptom
Det finns vissa saker som du bör vara extra uppmärksam på för att upptäcka en tandköttsinflammation och kunna påbörja behandling. Om du till exempel märker att ditt tandkött är rödare och mer svullet och känsligt än vanligt kan det vara tecken på en inflammation. Ett annat tydligt symptom är att det lätt börjar blöda när du borstar tänderna eller rengör med tandtråd. Oftast uppstår alla dessa symptom samtidigt, men de kan också komma en och en. Misstänker du att du har drabbats bör du kontakta en tandläkare så fort som möjligt för att inte drabbas av vidare komplikationer. En obehandlad inflammation i tandköttet kan till exempel leda till tandlossning.
Tandköttsinflammation – behandling med antibiotika
När du besöker en tandläkare kommer de att titta på ditt tandkött för att se hur allvarlig inflammationen är och om eventuell tandlossning har påbörjats. Skulle det bara vara en inflammation i tandköttet kommer de att rengöra munnen från bakterier och också ge dig vägledning i hur du på bästa sätt ska sköta din munhygien i fortsättningen. Skulle din tandköttsinflammation vara svår bör behandling med antibiotika påbörjas för att den ska lägga sig. Detta gäller dock endast i de fall då inflammationen spridit sig eller att den påverkar ditt allmäntillstånd.
Det viktiga är alltså att alltid upprätthålla en god munhygien och rengöra med tandborste och tandtråd varje dag. Ibland kan det även vara bra att komplettera med bakteriedödande medel. Gör en egen liten undersökning med jämna mellanrum för att hålla utkik efter eventuella symptom och kontakta alltid tandläkaren så fort du misstänker att du drabbats av inflammation. Ju snabbare du får behandling, desto mindre risk för komplikationer.