Allt du behöver veta om inkomstbortfallsförsäkring

Allt du behöver veta om inkomstbortfallsförsäkring

När får man inkomstförsäkring och hur går man tillväga för att få det att fungera ekonomiskt i vardagen den dagen man står där utan jobb? Vad behöver man tänka på och vilka fördelar finns det med inkomstbortfallsförsäkring? Det finns många frågor att ställa sig, och det behöver egentligen inte vara så krångligt. Att teckna en inkomstbortfallsförsäkring hos Accept kan vara lösningen. För även om man känner sig trygg på sin arbetsplats och jobbar på ett stabilt företag så vet man aldrig vad som kan hända.

 

Att vara med i a-kassan ger dig en trygghet om du skulle bli arbetslös någon gång, men för dig som har en månadslön på mer än 33 000 kr kan det kännas tungt att veta att din vardag behöver ändras, du kanske har en massa utgifter såsom amorteringar, lån etc. som du tagit dig an som nu blir jobbiga att lösa. Med dålig ekonomi kan vi också hamna i psykisk ohälsa. Men med en kompletterande inkomstbortfallsförsäkring så behöver du inte pausa din ekonomiska tillvaro.


För att få rätt till ersättning spelar det ingen roll vilken a-kassa du valt att gå med i, däremot behöver du ha varit med i minst 12 månader. 


Teckna en försäkring hos Accept för att få upp till 80% av din lön. Eftersom a-kassan idag har ett tak på 33 000 kr/mån kommer det vara förmånligt för dig om du har en högre lön än så.

När får man inkomstförsäkring?

Bara för att du har en inkomstförsäkring betyder inte det att man kan försäkra att du inte kommer mista ditt jobb. Men skulle du under en period bli arbetslös så kan du med rätt ersättning leva ditt liv som vanligt. Är man van vid att få in en högre lön på kontot varje månad kan det kännas jobbigt att behöva sänka sin standard på grund av a-kassans låga tak. Det blir lättare att klara sig ekonomiskt, och om man inte behöver tänka på ekonomin och stressa kring det kan det kännas lättare att lägga fokus på att söka nytt jobb istället. Du får alltså ut en högre summa pengar desto högre lön du har. Du får ersättning för 5 dagar i veckan om du arbetar på heltid, och den betalas ut samma som den vanliga a-kassan beroende på hur ofta du rapporterar in. Med inkomstförsäkring förlänger du ersättningstiden och kan få upp till 200 ersättningsdagar.

Vad kostar det?

Kostnaden för försäkringen är individuell och blir också högre om du tjänar mer, man brukar få betala en liten procentandel av det man tjänar. Det är ingen stor summa i jämförelse med hur mycket man kan få ut av inkomstbortfallsförsäkringen. Du kan använda kalkylatorn på Accepts hemsida för att räkna ut vad priset för din inkomstförsäkring blir.

Vilka fördelar finns det?

Det finns många fördelar med att teckna försäkring med Accept. Det viktigaste är egentligen att inkomsten för dig inte ska stanna av helt. Du ska kunna leva på som vanligt. Många har skulder idag som lätt kan växa på hög och man är kanske också van vid att leva efter en viss standard. Hos Accept kan du förlänga ersättningstiden, och på så sätt behöver du inte känna dig stressad över att hitta ett nytt jobb.

 

Vill du veta mer om när man får inkomstförsäkring, vad som gäller för en försäkring vid arbetslöshet eller vad kostnaden kan bli för just dig.