Anledningar till att sätta vandring i Madeira på din bucket list

vandringsresor till Madeira

Älskar du allt som andas natur, kultur och äventyr? Då står antagligen den portugisiska ön Madeira redan på din lista över platser att besöka. Om inte, kommer här några riktigt bra anledningar som genast kommer vilja få dig att plocka fram papper och penna!

Vandringsresor för både nybörjare och erfarna

Gillar du att vandra? Då har du redan en anledning att skriva upp denna destination på din lista. Ön är starkt förknippad med underbar natur, unika landskap och fantastiska utsiktsplatser, vilket gör att många bokar in sig på just vandringsresor till Madeira. De vackra sträckorna tar dig genom mängder av olika miljöer och många anser att ön bjuder på några av världens absolut bästa vandringsleder! De mest populära är de så kallade Levadavandringarna där du går längs med de gamla kanalerna som byggdes under 1400-talet med syfte att leda regnvatten till öns jordbruksområden. Dessa konstgjorda kanaler kallas för levador och när du vandrar längs med dessa kommer du få möjlighet att uppleva en fantastisk utsikt från de höga klippbranterna och underbar natur genom den vackra regnskogen. När du bokar en vandring på Madeira kan du välja bland flera olika svårighetsgrader beroende på om du är nybörjare eller erfaren vandrare. 

Unik natur med regnskog och stränder

Naturen på Madeira är helt klart något utöver det vanliga. Ön har ett milt klimat då den ligger i höjd med Afrika, vilket gör det möjligt för flera unika växtarter att växa där. Du möts av alltifrån höga berg och djupa dalar till vidsträckta slätter och djupa regnskogar och det är få som lämnas oberörda av denna fantastiska plats. Några måsten under dina vandringsresor till Madeira är att besöka urskogen Laurissilvaskogen som finns med på UNESCO:s världsarvslista och att koppla av på någon av öns vackra stränder där du hittar det klaraste vatten du kan tänka dig. Många av dem har svart sand eftersom Madeira är en vulkanö, men det finns också stränder med anlagd ljus sand för dig som föredrar detta.

Glöm inte cykeln

Förutom sina leder för vandring är Madeira också känt för sina fina vägar för cykling. Ta dig mellan öns olika sevärdheter på cykel för att verkligen kunna njuta av allt det vackra runt omkring dig – det finns mängder av stigar och vägar som bara väntar på att utforskas. Är du en riktig äventyrare har du även chans att testa på aktiviteter så som klättring, simning eller canyoning där du tar dig fram genom ön längs olika vattendrag. 

En fantastisk matkultur

Såklart måste du även testa på den inhemska matkulturen för att uppleva Madeira fullt ut. Precis som många andra öar är fisk och skaldjur riktiga specialiteter och det finns många olika matmarknader där du kan köpa alltifrån nyfångad fisk till färsk frukt eller bara strosa runt och insupa den härliga stämningen. Några måsten när du befinner dig på Madeira är att testa det lokala Madeiravinet och specialiteter så som bananer med sirap, honungskakor, grillspettet ”espetada”, maderiabrödet ”bolo do caco” och den svarta dolkfisken som lever just i Nordatlanten där ön ligger placerad.Låter Madeira som ett resmål som skulle kunna passa dig? Kontakta en resebyrå som arrangerar resor till denna vackra ö och få hjälp med allt du behöver veta för att få en så härlig upplevelse som möjligt! De kan även ge dig tips om andra destinationer så som Italien, Kroatien, Andorra och liknande resor som passar den äventyrslystne!