Är Handels inkomstförsäkring verkligen det bästa valet för dig som jobbar i butik?

Är Handels inkomstförsäkring verkligen det bästa valet för dig som jobbar i butik?

Det som i folkmun kallas för Handels, vars riktiga namn är Handelsanställdas förbund, är en fackförening med över 157 000 medlemmar. En stor del av dessa är kvinnor och ungefär en tredjedel är under 30 år gamla. Fackföreningen är stark och har förhandlat fram flera förbättringar för både medlemmarna och för de som är anställda inom branschen. En av de saker som en medlem kan använda sig av är Handels inkomstförsäkring. Detta är en försäkring som hjälper personer med en lön på över 25 000 kronor att få ut mer ersättning än vanligt.

Hur stor ersättning får jag med och utan inkomstförsäkringen?

Om du är medlem i Handels arbetslöshetskassa har du rätt till en viss ersättning om du blir arbetslös. A-kassan kan ge dig upp till 80 % av din lön. Det finns även ett tak för hur stor ersättningen får vara, maximalt 910 kronor per arbetsdag. Om du tjänar 25 025 kronor i månaden före skatt kan du få ut den maximala ersättningen. Vid en 22-dagars arbetsmånad blir det 20 020 kronor, vilket blir cirka 14 000 kronor efter skatt. Har du en hög lön och vill ha en högre ersättning är en inkomstförsäkring rätt väg att gå.

Behöver jag inkomstförsäkring?

Anställda med en månadslön som ligger på mer än 25 000 kronor har stor fördel av inkomstförsäkringen. Om du däremot tjänar under 25 000 kronor, vilket är fallet för många, kan det vara värt att överväga något annat istället. Tänk dock på att det även finns andra fördelar med inkomstförsäkringen.

Hög ersättning under längre tid

Det handlar inte bara om att inkomstförsäkringen täcker upp den resterande delen mellan den högsta gränsen för a-kassan upp till 80 % av din höga lön. Den ser även till att du kan få ut maximal ersättning under längre tid än vanligt. För att kunna nyttja inkomstförsäkringen från Handels fackförbund måste du vara en fullvärdig medlem både hos fackföreningen och även i deras a-kassa under minst 12 månader. Kostnaden för ditt medlemskap beror på hur hög din lön är, som lägst ligger den på 262 kronor i månaden. Detta är en billig inkomstförsäkring som är inbakad i medlemskapet.

Andra aktörer

Det är värt att notera att inkomstförsäkringen från Handels egentligen kommer från Folksam. Det finns även andra aktörer att vända sig till om du vill ha en inkomstförsäkring. Du har bara inkomstförsäkringen så länge du är medlem i deras a-kassa och fackförbund. Du kan naturligtvis även försäkra din inkomst på andra sätt, exempelvis genom att vända dig till ett annat försäkringsbolag som erbjuder denna tjänsten. Det kan vara väl värt att överväga detta, speciellt om du bara är med i deras a-kassa och inte i facket.