Arbetslöshetsförsäkring 𑁋 är det värt pengarna?

Arbetslöshetsförsäkring 𑁋 är det värt pengarna?

Vad är en arbetslöshetsförsäkring? Är det värt pengarna? Vad krävs för att vara berättigad ersättning? Det finns många frågor som kräver svar om man funderar på att investera i en försäkring. Vi svarar på alla frågor du kan tänkas ställa gällande arbetslöshetsförsäkringen många bolag i Sverige erbjuder. 

Vad innebär en arbetslöshetsförsäkring?

Arbetslöshetsförsäkring, även kallat inkomstförsäkring, syftar till att stärka den ekonomiska tryggheten för personer som blir ofrivilligt arbetslösa. Du kan få upp till 80 procent av din tidigare lön i ersättning om du har tecknat en arbetslöshetsförsäkring. Däremot så finns det ett antal krav du behöver uppfylla för att vara berättigad ersättning, till exempel att vara medlem i en a-kassa.

Vad kompletterar en arbetslöshetsförsäkring till a-kassan?

Eftersom det krävs att man är medlem i en svensk a-kassa för att kunna teckna en privat inkomstförsäkring kan man ställa sig frågan varför det inte räcker? För vissa räcker det gott och väl, och en inkomstförsäkring kan bli en onödig kostnad. Men om du har en månadslön högre än 33 000 kr kommer a-kassan inte kunna betala ut tillräckligt för att du ska kunna leva som tidigare. En inkomstförsäkring fyller nämligen ut gapet mellan a-kassans ersättningstak så att du ska få en ersättning baserat på hela din lön. 

 

Du kan enkelt räkna ut ditt ersättningsbelopp baserat på din lön hos många försäkringsbolag. Detta kan hjälpa dig avgöra om en inkomstförsäkring är lönsamt för dig eller inte. 

Arbetslöshetsförsäkring kvalifikationstid

Utöver att vara medlem i en svensk a-kassa har en arbetslöshetsförsäkring en kvalifikationstid. Kvalifikationstiden skiljer sig beroende på anställningsform samt försäkringsbolag, men det ser vanligtvis ut som följande:

  • 12 månader för anställda
  • 18 månader för egenföretagare och VD. 

 

Arbetslöshetsförsäkring kvalifikationstid innebär att du som anställd behöver ha tecknat försäkringen och arbetat ett visst antal timmar innan du blir ofrivilligt arbetslös för att kunna få ersättning. 

Hur vanlig är arbetslöshetsförsäkringen?

Det kan kännas onödigt att lägga pengar på en försäkring när du känner dig trygg med din anställning, men sanningen är att du sällan är förberedd på att bli varslad. Enligt inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) fick 98 162 personer i Sverige ersättning av en arbetslöshetsförsäkring i februari 2022. Med andra ord var det nästan 100 000 personer som blev ofrivilligt arbetslösa 𑁋 och här räknar vi endast med de som har en inkomstförsäkring. Utan försäkringen kan en varsling få stora ekonomiska konsekvenser för individen. 

Vilka är IAF?

IAF är en svensk myndighet som bidrar till att arbetsmarknaden är välfungerande genom olika trygghetssystem. Några av dessa trygghetssystem innebär att granska a-kassorna och följa arbetslöshetsförsäkringens utveckling. IAF arbetar med frågor på uppdrag av regeringen, men kan även anmäla ändringar som bör göras i lagar och förordningar. 

 

Om du vill läsa mer om hur många som faktiskt får ersättning av en arbetslöshetsförsäkring i Sverige så kan du kolla all statistik på IAFs hemsida baserat på ålder, kön, kvartal, månad och år. 

Vilket försäkringsbolag ska du välja?

Det finns många bolag i Sverige som erbjuder försäkringar för ofrivillig arbetslöshets, och det kan vara svårt att välja. Du bör utgå från din arbetssituation och därefter avgöra vilket bolag som har den bästa försäkringen för dig. Till exempel, om du har en facklig inkomstförsäkring finns det företag som kan förlänga ersättningsperioden som från början kan vara så kort som 60 dagar.

 

Det finns en inkomstförsäkring för alla. Skydda din ekonomi och känn dig trygg oavsett hur din framtida arbetssituation ser ut.