Att bygga trappa kräver specialistkunskaper från fackman – men vad ska du som husägare tänka på?

Att bygga trappa från fackman | Bizbay

Att genomföra ett trappbygge kräver kunskaper och behöver ske enligt lagar och regler. Men är det skillnad på att konstruera en trappa utomhus och inomhus? Och vad bör man tänka på när man kontaktar ett trappföretag?

Att tänka på när du vill bygga trappa inomhus

Beroende på var trappan ska stå i hemmet kommer den kunna se olika ut. Ska trappan gå upp till en nyrenoverad vindsvåning eller ska den koppla samman källaren med markvåningen? Vilken färgsättning och vilka material finns det i de rum trappan står i? Detta avgör vad som kommer passa in i huset. Vissa trappföretag erbjuder hjälp och rådgivning när det kommer till vilken trappa som kan passa in i just ert hus, och det kan verkligen vara värt att be om hjälp när det kommer till en så stor investering som en trappa ändå är. Ett tips för att veta hur trappbyggare resonerar är att man på fackspråk alltid talar om att en trappa går uppåt. Det innebär till exempel att om du säger till trappbyggaren att du vill ha en högersvängd trappa så har du sagt till hen att trappan gör en högersväng nedifrån och upp i huset.

Att tänka på när du vill bygga trappa utomhus

Både när du ska bygga trappa utomhus och inomhus är det viktigt att fundera över om du vill ha stängda eller öppna steg – alltså om man ska kunna se mellan stegen. Stängda steg kan innebära en större säkerhet för barn och husdjur, medan öppna steg släpper igenom mer ljus. En mindre trappa utomhus vid till exempel trädäcket har ofta inte samma hårda byggkrav på sig som en inomhustrappa har, och därför kan det vara en bra idé att ge sig på detta projekt själv om man är lite händig. Det finns guider på nätet som går igenom hur man bygger en utomhustrappa på ett bra sätt.

Det finns säkerhetsaspekter att tänka på vid bygge av en trappa

Man kan tänka att en rak trappa ser enkel ut att konstruera och inte bör vara ett problem om man är lite händig. Men att bygga trappa är inte lätt och kräver specialistkunskaper. Trappan behöver vara stabil, säker och framför allt upprätthålla de egenskaperna under många år framöver. Trappspecialiserade företag har dessutom kunskaper om exakt vilka mått på räcken, ledstänger och steghöjd man får ha på en trappa.

Hur hittar man ett företag i Sverige som utför trappbyggen?

Som nämnts tidigare kan det vara bra att kontakta ett trappföretag när du vill bygga trappa inomhus för att vara säker på att arbetet blir utfört på ett korrekt sätt som följer alla lagar och regler. Kolla gärna upp olika ratingsidor där privatpersoner fått utvärdera företag för att hitta rätt byggare. Tänk även på att ta in offerter från olika företag innan du bestämmer dig – på så sätt kan du jämföra vilken service de erbjuder och till vilket pris. Då får du också en idé om vilka priser som känns rimliga och ligger i en liknande priskategori.