Att tänka på när du vill byta fläkt och spiskåpa och bor i lägenhet

Spiskåpa i din lägenhet | Bizbay

Många faktorer som avgör vad du kan ha för fläkt

Att välja fläkt när det är dags för renovering av köket kan vara ett krångligt projekt, eftersom det inte bara är utseende och design som behöver stämma för att fläkten ska passa in i köket. Det är ju även bra om fläkten har en bra utsugningsförmåga och klarar av att transportera bort matos och andra dofter på ett tillfredställande sätt. I lägenheter behöver man även kontrollera om det finns ventilationssystem och eventuella konstruktionsbegränsningar man behöver känna till innan man väljer fläkt och kåpa. 

Vad kan du ha för spiskåpa i lägenhet?

Det finns två viktiga aspekter att fundera över när du ska välja spiskåpa till bostaden, oavsett om du bor i lägenhet eller i hus. Den ena är att fläkten ska passa in i det tänkta köket och det tänkta huset. Har man en modern bostad kan det vara snyggt att även ha ett modernt kök med en modern spiskåpa, och har man en sekelskifteslägenhet kan det vara fint med en spiskåpa med klassisk utformning. Även kökets design påverkar hur kåpan bör se ut. Men utöver själva designen är det även viktigt att undersöka vilken typ av fläkt som fungerar med ventilationen. I ett lägenhetshus behöver man ofta en spiskåpa för centralventilation, alltså en fläkt som fungerar med centralventilationssystem.

Att välja design på sin spiskåpa

Att renovera köket och byta ut hela inredningen är ofta ett kostsamt projekt. Köksstommar, spisar, fläktar och bänkskivor kostar ofta mycket pengar, och därför kan det vara klokt att välja produkter som känns tidlösa och som man kan tänka sig att titta på i många år framöver. Speciellt de delar i renoveringen som känns krångliga att göra ofta, som till exempel spiskåpor och själva placeringen av alla enheter i köket, kan vara smart att lägga lite extra tid på, så att det blir rätt från början. Här kan det även finnas en poäng i att inte välja det absolut billigaste alternativet, utan istället göra sin research om kvalitet och funktion. 

Viktigt att ta hänsyn till grannarna när du byter spiskåpa med centralventilation

Om du vill installera en spiskåpa i din lägenhet och lägga till en fläkt med extra motor kan det vara bra att kolla upp så att det är tillåtet i huset du bor i. I vissa hus kan det nämligen påverka ventilationen negativt och vill det sig illa kan grannarna få in matos från din lägenhet när du kör med en extra fläktmotor. Därför har vissa bostadsrättföreningar och hyresvärdar sagt nej till detta. Det finns dock många företag som har fläktar och spiskåpor som är anpassade för just den här typen av situationer, så ofta är det inga problem med att hitta en fläkt som passar.