Att tänka på när du ska köpa tårta från konditori/bageri

Att köpa tårta från ett konditori eller bageri kräver många avvägningar gällande allt från tårtans utseende till smak såväl som pris. Nedan lista går igenom allt du behöver tänka på inför att köpa en tårta från ett konditori eller bageri för att du ska hitta den perfekta tårtan för det tänkta ändamålet. 

Utseende

Först och främst, utseende. Vem är tårtan för? Är det för ett födelsedagsfirande för ett yngre barn eller en mormor, för ett bröllop eller för invigningen av en ny produktionsanläggning? Välj en tårta från ett bageri/konditori som passar tillfället och personen i fråga.

Text

Text på tårtan är självfallet helt valfritt, men är alltid ett roligt och välkommet tillägg. Hitta på ett roligt eller relevant meddelande som kan placeras på tårtan. Ett simpelt “Grattis på 100-årsdagen!” räcker, men kan anpassas efter vad personen i fråga tycker är roligt. 

Smak

När du ska beställa en tårta från ett bageri/konditori är smaken självfallet en av de viktigaste aspekterna. Vad gillar personen som ska firas? Vad gillar du själv och besökarna? En tårta är för alla, så se till att den tilltalar allas smaklökar. Självfallet är det inget som hindrar dig från att köpa flera tårtor så alla kan tillfredsställas med den tårta de föredrar.

Antal bitar/storlek på tårtan

Hur många kommer till evenemanget/firandet? Köp hellre en för mycket än en för lite. Tårta går alltid åt i slutändan. Samtidigt som det inte finns något värre än att inte ha tillräckligt med mat för att mätta allas magar och tillfredsställa allas sötsug.

Allergi/diet – veganskt/laktosfritt/glutenfritt konditori

Kontrollera med gästerna om de har några allergier eller dieter. Kanske behöver du ett glutenfritt konditori, eller en ersättning för mjölk om det finns någon med laktosintolerans eller som är vegan. Det är alltid tråkigt att hamna utanför och att inte få smaka på en god bit tårta bara för att man är glutenintolerant eller har några speciella allergier. Beställ tårta från ditt konditori/bageri så att alla kan få varsin bit – det behöver inte vara hela tårtor, en tårtbit räcker.

Nuförtiden behöver man oftast inte hitta ett helt laktosfritt eller glutenfritt konditori/bageri, många konditorier kan ordna en tårta enligt dina specifika krav gällande allergi och diet.

Pris

Till sist har vi också pris. Medan det inte bör vara en avgörande faktor så kan det vara bra som en “utslagsfråga” om bagerier/konditorier är likvärdiga på alla andra sätt.