Best tips for Kebnekaise beginners när du ska bestiga berget

Best tips for Kebnekaise beginners när du ska bestiga berget | Bizbay

Sydtoppen på Sveriges högsta berg är 2097,5 meter över havet, enligt den senaste mätningen. Att bestiga den har lockat tusentals svenskar och utländska besökare i långa tider. De första som lyckades, vandrade uppför berget på 1880-talet. Här är några tips till dig som funderar på att ta dig till toppen.

Om du är nybörjare när det gäller klättring och bergsvandring, starta din resa fylld med äventyr till nordligaste Sverige och låt resten av världen vänta ett tag. För att göra det ännu enklare att fatta beslutet och komma igång, välj en färdigpaketerad lösning. Den löper över fyra dagar och de som provat tycker det är tryggt och smidigt att allt är förberett. Du tar dig till Kiruna och därifrån är allt inkluderat.

Steg för steg mot målet

Eftersom du redan på hemmaplan fått en komplett packlista, och kunnat förbereda dig fysiskt genom träningsprogrammet, kan du komma upp taggad och redo. Det är skönt att slippa tänka på logi och mat, eller på transporterna. Den första etappen utgår från den samiska byn Nikkaloukta och är cirka 19 kilometer lång. Längs vägen berättar guiden om växtligheten, djuren och bjuder på historier om fjället och människor som bott och vandrat här. På kvällen kommer du garanterat att somna gott på Kebnekaise fjällstation och kanske drömma om din äventyrsresa i Sverige.

Erfaren guide och trevligt sällskap

Resorna med Swett AB görs i juni, juli och september. Oavsett vilket datum du kommer hit vandrar du med en handplockad och kunnig ledare. Tack vare stödet och informationen du fått inför resan har du kanske redan blivit kompis med några av medresenärerna? Många väljer att delta på förberedande träningsträffar i sin stad. Vandringsgruppen är på nio personer och tillsammans kommer ni att förvandlas från best Kebnekaise beginners till best performers.

Oförglömliga vyer

Du känner säkert någon som varit på landets högsta berg, och kanske har du sett bilderna också, men inget slår en egen upplevelse. Att stå och se ut från toppglaciären är en adrenalinkick, men många menar också att den gränsar till det religiösa. Det är ett mäktigt landskap som breder ut sig under dig och att du tagit dig hit för egen maskin gör ju inte saken sämre.

Is och berg

I framtiden kommer kanske Nordtoppen att bli den högsta punkten på berget, eftersom man mäter berg där och inte is. Glaciären på Sydtoppen sjunker nämligen för varje år som går och har hittills minskat med 70 centimeter sedan mätningarna startades. På tidigt 1900-tal var Sydtoppen som högst med 2 121 meter över havet. I september 2016 var den endast 30 centimeter högre än nordtoppens solida bergshöjd som ligger på 2 096,8 meter över havet.