Datejust vs Submariner ー vilken ska man välja?

Experience a Rolex | Rob Engstrom

Står du just nu och väger mellan en Rolex Datejust eller en Submariner? Här får du veta allt om vad som skiljer sig mellan kollektionerna för att kunna välja det armbandsur som passar dig och din handled bäst. Här är Datejust vs Submariner!

Datejust vs Submariner ー giganternas batalj

Datejust och Submariner är två av Rolex mest populära kollektioner. Innan vi jämför Datejust vs Submariner krävs en kort introduktion av de båda Rolex-giganterna.

Submariner

Submariner introducerades 1953 i Basel och var unik för sin tid. Klockan kunde användas ända ner till 200 meters djup och var en perfekt kombination av form och funktion. Rolex har senare utvecklat Submariners egenskaper med hjälp av den kände kaptenen/upptäcktsresanden/vetenskapsmannen/filmskaparen Jacques Cousteau och idag kan klockan användas ner till 300 meters djup.

Datejust

Rolex Datejust introducerades 1945 och markerade en viktig milstolpe i klocktillverkningshistorien. Datejust var det första automatiska armbandsuret som hade ett fönster som automatiskt visade dagens datum. Nästan ett decennium senare adderades den berömda cykloplinsen som gör att datumet syns tydligare. En av anledningarna till varför Rolex Datejust är så populär är att den passar såväl vardag som fest.

Submariner vs Datejust

För att kunna veta vilken klocka som passar dig bäst är det en bra idé att jämföra de olika kollektionerna. Här kommer jämförelsen Submariner vs Datejust:

Vattentålighet: Submariner – tål vatten ner till 300 meters djup. Datejust tål vatten ner till 100 meters djup.

Kalenderkomplikation: På Datejust visas dagens datum tydligt, medan kalenderkomplikationen endast finns på vissa Rolex Submariner-modeller.

Boett: Submariners boett kan användas som en timer, medan Datejusts boett endast är dekorativ.

Justering av armbandet: Armbandet på en Submariner kan justeras upp till 2 cm, medan armbandet på en Datejust endast kan justeras 5 mm.

Investering: En välskött Submariner i stål behåller sitt värde genom åren, medan klockor från Datejust-kollektionen är så olika att värdet på klockan beror på aktuella trender. Därför är även
Datejust en bra investering om den säljs vid rätt tidpunkt.

Rätt klocka handlar förstås inte bara om funktioner eller hur bra den behåller sitt värde i framtiden. Det handlar precis lika mycket om personlig smak eftersom klockan blir en trogen följeslagare genom livet.

Så Datejust vs Submariner ー vilken väljer du?

Datejust vs Submariner ー kändisar som burit dem

Submariner bärs och har burits av:

 • upptäcktsresanden Jacques Cousteau
 • skådespelaren Sean Connery som James Bond i filmen Dr. No.
 • fotbollsspelaren David Beckham
 • komikern Ellen DeGeneres
 • skådespelaren Sylvester Stallone
 • rapparen och skådespelerskan Queen Latifah.

Datejust bärs och har burits av:

 • den före detta premiärministern Winston Churchill
 • den före detta presidenten Ronald Regan
 • skådespelaren Daniel Craig
 • skådespelerskan Jennifer Aniston
 • sångaren Bono
 • tennisspelaren Roger Federer

Även om den här artikeln handlar om Datejust vs Submariner ー behöver du inte välja. I alla fall inte om du är en riktigt stor klockentusiast. Kändisar som David Beckham har exempelvis både en Submariner och en Datejust i sin klocksamling.