Färgsättning inomhus kan påverka både hem och humör

färgsättning inomhus | Fru Bohlin

Vilken kulör du väljer på väggarna i ditt hem kan vara en direkt återspegling av din personlighet. Många kanske inte funderar särskilt mycket över färgsättning i de olika rummen, men faktum är att det påverkar oss varje dag. Färg kan påverka ditt humör och dina tankar. Hur vi påverkas beror på flera anledningar, bland annat ålder, kön, etnisk bakgrund eller klimat. Det är därför det är så viktigt att tänka till lite extra när du ska välja färg i hemmet.

Du behöver inte följa de senaste trenderna för att skapa ett vackert hem, oavsett om det handlar om färgsättning på husets fasad eller inomhus. Färgtrender kommer och går och därför är det bättre att välja nyanser som speglar din personlighet och hemmets stil. En färg kan passa bättre för en villa från 1920-talet och en annan för en nyproducerad lägenhet. Färg har kraften att framhäva resten av din inredning och även hur stort och luftigt rummet känns. För att det ska bli lite lättare att veta hur du ska välja färg kommer här information om hur olika nyanser kan påverka ditt humör.

Hämta inspiration

Fundera över hur vissa färger får dig att känna dig. De kan påverka dina känslor och göra dig lugn och kan skapa harmoni i ditt hem. Dock kan de också skapa oro och förvirring om de används på fel sätt. Välj därför färger med omsorg. Ta gärna inspiration från magasin och inredningsbutiker för att ge dig själv ett hum om vad som får dig att må bra och vilka färger som gör dig lugn och harmonisk. När det kommer till färgsättning inomhus handlar det inte bara om nyansen på väggarna, utan också vilka färger du väljer på dina textilier. Kuddar, mattor och tyg på soffor och fåtöljer kommer i en något mer begränsad färgskala än det finns väggkulörter, så utgå från dessa för att sedan se vilka alternativ som passar bra ihop med dem. Försök sedan begränsa dessa färgalternativ och använd inte för många nyanser i ett rum. Det kan skapa ett rörigt och oroligt intryck.

Ta hjälp

Ljusa färger ger ofta rymd till ett rum och får det att kännas större och ljusare. Det gör det också lättare att experimentera med starkare färger på textiler och konst än om du väljer en starkare färg. Mörka färger ger ett varmt och sofistikerat intryck och kan få ett stort rum att kännas intimt och ombonat. Känner du dig osäker på hur du ska välja färg, antingen när det kommer till väggarna inomhus eller för färgsättning utomhus kan en inredningsdesigner hjälpa dig att välja rätt.