Fem anledningar att installera larm i din lägenhet

larm i din lägenhet | Bizbay

Att ha ett larm i sin lägenhet är en viktig säkerhetsåtgärd som kan hjälpa till att skydda både dig och din egendom. Oavsett om du bor ensam eller med familj och oavsett om du äger eller hyr din bostad, kan ett hemlarm hjälpa dig att känna dig tryggare. I det här blogginlägget ska vi titta på några av de främsta skälen till varför du behöver larm – även om du bor i lägenhet.

Hemlarm i lägenhet – behövs det?

Många tänker att inbrott endast är ett problem för villaägare, men det är inte sant. Enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) drabbades 15 300 lägenheter av inbrott under 2020 i Sverige. Inbrottstjuvar väljer ofta bostäder som de uppfattar som lätta att ta sig in i eller som verkar ha värdefulla saker att stjäla. Därför är det viktigt att vidta åtgärder för att skydda sin bostad och minska risken för inbrott. Här nedan kan du läsa om fem anledningar till att installera hemlarm i sin lägenhet

Ger avskräckande effekt

Det första skälet till varför det är viktigt att larma lägenheten är för att avskräcka inbrottstjuvar. Genom att ha synliga dekaler som talar om att du har hemlarm installerat i din bostad, kommer potentiella tjuvar att tänka sig för innan de försöker bryta sig in. Inbrottstjuvar vill arbeta i det tysta, tanken på ett högljutt larm kan få tjuvarna att leta efter ett annat, mer sårbart mål.

Skyddar dig

Ett annat skäl till varför det är viktigt att larma din lägenhet är för att kunna skydda dig och din familj bättre. Om någon skulle försöka bryta sig in eller om det skulle uppstå en annan nödsituation i din bostad, kommer larmet att aktiveras och skicka en signal till övervakningscentralen. Därifrån kan de vidta åtgärder för att säkerställa din säkerhet och hjälpa dig att hantera situationen.

Skyddar dina saker

Det tredje skälet till varför det är viktigt att ha ett larm i lägenheten är att det kan hjälpa till att skydda din egendom. Om någon skulle bryta sig in i din bostad och försöka stjäla dina ägodelar, kommer larmet att skicka en signal till övervakningscentralen och till dig. På så sätt får du möjlighet att snabbt agera och ringa polisen om det behövs. Ju snabbare du kan agera, desto större chans har du att få tillbaka dina stulna saker och få tjuven åtalad.

Sänker premiekostnaden

Ett fjärde skäl till varför det är viktigt att ha larm i en lägenhet är att det kan hjälpa till att minska din försäkringspremie. Många försäkringsbolag erbjuder rabatter på försäkringspremien för de som har installerat ett hemlarm för lägenhet. Detta beror på att försäkringsbolagen ser det som en åtgärd som minskar risken för skador och förluster i hemmet.

Eliminar oro

Det femte skälet till varför det är viktigt att ha hemlarm i din lägenhet är att det kan ge dig en känsla av trygghet och säkerhet. Att veta att du har ett effektivt larm installerat i din bostad gör att du kan slipper oroa dig för att få besök av tjuvar. 

Så kan tjuvarna ta sig in i din lägenhet

Inbrottstjuvar kan använda olika tekniker och verktyg för att ta sig in i en lägenhet. Här är några exempel på hur en inbrottstjuv kan gå tillväga för att bryta sig in i en lägenhet:

  1. Utnyttja en svaghet i dörr- eller fönsterlås: Inbrottstjuvar kan använda verktyg som skruvmejslar eller spett för att bända upp dörr- eller fönsterlås som är av dålig kvalitet eller inte är tillräckligt säkra.
  2. Manipulera låsmekanismen: Inbrottstjuvar kan använda verktyg som speciella nycklar eller låsverktyg för att manipulera låsmekanismen och ta sig in i en lägenhet utan att skada låset.
  3. Bryta upp dörr eller fönster: Inbrottstjuvar kan använda kofot eller andra verktyg för att bryta upp dörrar eller fönster och ta sig in i lägenheten.
  4. Använda identitetsstöld: Inbrottstjuvar kan utge sig för att vara någon annan, till exempel en hantverkare eller leverantör, för att få tillgång till en lägenhet och stjäla värdefulla saker.
  5. Skaffa sig tillträde via gemensamma utrymmen: Inbrottstjuvar kan använda sig av gemensamma utrymmen i lägenhetshus, som hissar eller trapphus, för att ta sig in i en lägenhet.

Använd kunskapen om hur tjuvarna tar sig in i lägenheter för att skydda dig och din familj mot inbrottstjuvar. Och fundera över om det är värt för dig att installera larm i din lägenhet.