Gaffeltruck eller plocktruck – vad passar bäst för dig?

plocktruck | Bizbay

Tycker du att det är svårt att komma fram till om det egentligen är en plock- eller en gaffeltruck din verksamhet är i behov av? Läs vidare. Även om de har en liknande design är de utformade med särskilda funktioner för att på bästa sätt hjälpa dig att lagra och organisera dina lastade pallar. Nedan förklaras de olika trucktyperna för att du ska få rätt hjälpmedel anpassat för dina arbetsuppgifter. På så sätt kommer du kunna öka effektiviteten samtidigt som arbetsplatsen både blir säkrare och mer skonsam mot kroppen.

Vad är en plocktruck?

En plocktruck är en elektrisk truck som vanligtvis drivs av 24 eller 36 volts batterier anpassade för industriellt bruk. De är främst tänkta för inomhusbruk i lagersammanhang. De passar utmärkt när du hanterar endast enstaka varor och deras mångsidiga design möjliggör hantering av en mängd olika föremål. Allt från små artiklar såsom enskilda bildelar eller mediciner till större föremål såsom cyklar, möbler eller högtalare. De är enkla att manövrera i mycket smala gångar och föraren står på en plattform och står. De finns tillgängliga både som höglyftande och låglyftande plocktruck, vilket gör att du kan välja en modell som passar dina lagerlokaler och plockhöjder. Plocktruckar är en både ergonomisk och ekonomisk lösning för dig som dagligen arbetar med orderhantering och är ett smart sätt att öka effektiviteten. Du avgör själv om du vill hyra eller köpa en plocktruck, allt beror på hur ofta du kommer behöva använda den och vilka ekonomiska möjligheter du har till en sådan investering.

Vad är en gaffeltruck?

En gaffeltruck är konstruerad med en skyddad hytt föraren och har två ”gaffelspetsar” på framsidan för att kunna flytta och bära tunga föremål på din arbetsplats. De passar bra för både byggarbetsplatser och lagerlokaler och deras energikälla kan variera mellan el, gas och diesel. När du har last på pallar kan gaffeltruckarnas spetsar enkelt komma in under pallen och på så sätt flytta och lyfta de tunga varorna. Spetsarna rör sig upp och ner så att du enkelt kan passa in dem i ett pallställ på nästan vilken höjd som helst. Detta ger enkel åtkomst till laster på höga pallstativ och gör att du enkelt kan lasta pallar ovanpå varandra. De är konstruerade för att få plats i smala gångar och är enkla att manövrera även i överfyllda lager. Den vanligaste typen av gaffeltruck är en så kallad motviktstruck. Namnet kommer från dess utformning med en vikt placerad på baksidan av trucken för att kunna kompensera den tunga frontbelastningen.

Vilken truckmodell du väljer beror alltså på vilken typ av varor du ska flytta, hur de är packade och hur stor last du behöver lyfta åt gången.