Hur gör jag en flyttanmälan?

En flyttanmälan behöver göras för att myndigheter ska få korrekt information om var du bor. Du måste göra en flyttanmälan i anknytning till en flytt för att din folkbokföring ska stämma. Du ska enligt lag vara folkbokförd där du bor och det är ditt ansvar att göra en flyttanmälan och se till att alla uppgifter stämmer. 

I denna artikeln besvarar vi frågorna: “Hur gör jag en flyttanmälan?” och ”När ska man göra en adressändring?”.

Då behöver du göra en adressändring

Bakom varje brev och försändelse finns en människa. I alla dem finns ett innehåll som berör fler människor än bara mottagaren. Att adressändra är inte något du bara gör för din egen skull för att inte missa viktig information. Det görs för allas skull. För din familj, för brevbäraren, för din framtida bostad, lokala mataffär och dina barn.

Du ska göra en adressändring så fort du byter bostad för att säkerställa att du kan ta del av viktig information från myndigheter, såväl som för att du alltid ska vara kontaktbar av individer, företag och organisationer som kan behöva nå dig.

Hur du gör en flyttanmälan

Det är helt gratis att göra en flyttanmälan och görs i huvudsak via Skatteverket. Såhär gör du en flyttanmälan:

  1. Se över dina nuvarande uppgifter: Kontrollera vilken adress du för tillfället är folkbokförd på.
  2. Fyll i vilka som flyttar: När du gör en flyttanmälan kan du göra det både för dig och själv och de andra personer som är folkbokförd på samma adress. Ska hela familjen flytta kan du alltså ordna allas flyttanmälan på samma gång.
  3. Ange den nya adressen: Uppge den nya adressen till den nya bostaden du ska flytta till. I samband med detta steg kan du även ange inflyttningsdatum, alltså när flyttanmälan ska gälla, och om din flyttanmälan är tillfällig eller tills vidare.
  4. Granska uppgifterna: Kontrollera att alla uppgifter för både din gamla och nya bostad är korrekta.
  5. Godkänn: Signera med BankID eller annan e-legitimation
  6. Kvittens: När du väl godkänt flyttanmälan få du en kvittens som bevis på att du har genomfört en flyttanmälan.

Eftersom du kan ange det datum du faktiskt ska flytta kan du göra en flyttanmälan så fort du vet vilket datum flytten ska ske. Det är rekommendera att göras minst fem arbetsdagar innan flytten, eller senast en vecka efter att du flyttat.
Har du fler frågor om hur du gör en flyttanmälan eller undrar när man ska göra en adressändring? Läs vidare på Skatteverkets tjänstesida för flyttanmälan