Hur hittar man det bästa vinet?

Hur hittar man det bästa vinet | Bizbay
Bästa vinet

När du ska beställa vin på en restaurang finns det ofta någon där som kan hjälpa dig att hitta en passande sort efter vad du gillar eller maten du äter. Svårare är det att på egen hand försöka hitta en flaska bland alla de tusentals druvor, producenter och beskrivningar av smaker och egenskaper som finns tillgängliga.

Genom att lära dig mer om olika viner och vad som särskiljer dem blir det enklare att välja ut en flaska med passande egenskaper och smak. På så sätt kommer du också kunna lära dig vilka viner som passar till vilken mat och vilken sort du ska bjuda på vid nästa fina tillfälle. Fortsätt läsa denna guide för att lära dig mer om olika typer av vin och på så sätt hitta det bästa vinet för dig.

Vad är egentligen ett bra vin?

Ett gott vin kan se helt olika ut från person till person och beror på vilka smaklökar man har och om man exempelvis föredrar lätta, mustiga, söta, fruktiga eller kryddiga smaker. Genom att ha dina föredragna smakegenskaper i åtanke när du ska beställa vin och sprit på nätet kommer du lättare kunna hitta ett passande alternativ. Vin är nämligen ofta märkta med etiketter som visar mängden sötma, syra eller fyllighet för att göra valet lite lättare. Även mängden tanniner och alkohol spelar en avgörande roll för vinets karaktär och smak och bör därför också tas i beaktning när du ska beställa vin.

Hitta det bästa vinet för din måltid

Eftersom ”gott vin” är så pass personligt kan det i stället vara bra att välja vin efter tillfälle om du ska bjuda in vänner och familj. Genom att välja viner som passar särskilt bra ihop med maten du ska servera är det helt enkelt större chans att gästerna gillar det tack vare att smakerna då arbetar tillsammans. Om du vill hitta ett vin som kompletterar din tillagade middag är den generella tumregeln att välja vita viner för lättare rätter såsom kyckling och fisk, medan röda viner passar bra till tyngre rätter såsom nötkött och lamm. Självklart är detta ingen regel utan undantag, men känner du dig osäker kan det vara en bra linje att gå efter. Nedan följer några tips på druvor och vilka maträtter de passar bra tillsammans med:

Riesling (vitt) – Passar bra med kyckling, fläskkött, anka, kalkon, härdat kött och många thailändska, indiska eller vietnamesiska rätter.

Sauvignon Blanc (vitt) – Passar bra med fisk, kyckling, fläskkött, kalvkött och en del ostar.

Zinfandel (rött) – Passar bra med kyckling, mörat kött, lamm, nötkött och olika typer av grillrätter.

Syrah (rött) – Passar bra med biff, lamm, rökt kött och Medelhavsmat.

Ett tips för att enkelt hitta det du är ute efter är att beställa vin och sprit på nätet. Där finns det nämligen en mängd producenter och viner tillgängliga som ibland kan vara svårt att hitta på exempelvis Systembolaget. Lycka till!