Hur tar man förarbevis för båt?

Hur tar man förarbevis för båt | Bizbay

Om du drömmer om att ge dig ut på sjön så kan det vara på sin plats att skaffa ett förarbevis. Det fungerar ungefär som ett båtkörkort och för att få köra större båtar är ett förarintyg ett måste.

När behöver man ett förarbevis?

Om du ska ge dig ut med en båt rekommenderas det att du har ett förarbevis (även kallat förarintyg) som man får när man har gått en grundkurs i att hantera sin fritidsbåt. Om du vill köra båtar som är större än 4×12 meter är det obligatoriskt att ha ett kustskepparintyg, och för att få ta den kursen måste du ha ett förarbevis sedan minst en månad tillbaka. 

Syftet med utbildningen är att utbilda skeppare för att vistelsen till havs ska bli så säker som möjligt. Utbildningen är helt teoretisk och du lär dig bland annat att läsa sjökort, navigera båten, sjukvård, väjningregler och att räkna ut hur lång tid det tar att ta sig mellan olika platser med båten. Du får bland annat inblick i vilka tekniska hjälpmedel som kan komma väl tillhands och vad för slags tillbehör din båt ska vara utrustad med.

Fördelar med att ha ett förarbevis

Förutom att du lär dig mycket om din båt och hur du ska bete dig ute på sjön så gör utbildningen dig till en mer säker skeppare. Utbildningen lär dig att hantera olika slags situationer som kan uppstå, inte bara om någon skadar sig utan även hur du ska läsa av olika väderförhållanden. Oavsett om du tänker segla eller köra motorbåt kommer du definitivt att kunna dra nytta av ett förarbevis. En annan fördel med att gå utbildningen är att många försäkringsbolag ger rabatterat pris på båtförsäkringen om föraren har förarbevis.

Hur skaffar man ett förarbevis?

Om man är sugen på att införskaffa ett förarbevis finns det utbildningar runt om i Sverige. Utbildarna har ofta stor erfarenhet av livet till sjöss och är mycket kunniga inom ämnet. Om det inte finns någon kurs i närheten av där du bor finns det både intensivkurser man kan åka iväg på och man kan även studera på distans. Om man tar en intensivkurs är det till ens fördel att vara förberedd och studera lite innan kursstarten eftersom det annars kan bli tufft att smälta all information på en gång. Examinering sköts alltid av NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) och när du blivit godkänd får du en liten blå bok som är stämplad av NFB.

Att ta förarbevis är inte så svårt och du kommer att definitivt att kunna utnyttja kunskapen ute på sjön. Om du drömmer om båtlivet är den här grundkursen definitivt en utbildning för dig!