Jobb, utbildning och lön vårdbiträde – allt du behöver veta om att jobba inom vården

Jobb, utbildning och lön vårdbiträde – allt du behöver veta om att jobba inom vården | Bizbay

Gillar du att jobba med människor? Har du lätt för att lära dig nya saker och känner att du vill hjälpa andra? Då kanske du bör överväga en utbildning inom vård och omsorg. Det finns många arbeten öppna och behovet är stort.

För att jobba inom vården behöver du gå en gymnasial utbildning, ofta även fler därefter beroende på vilken typ av yrkesroll du vill ha. Vård och omsorg omfattar en bred yrkesgrupp där bland annat sjukvård, hemtjänst, äldreomsorg och handikappomsorgen ingår. Förutom att man ständigt har kontakt med andra människor kan den här yrkesbranschen vara tuff rent fysiskt. Ofta innebär jobbet en del tunga lyft, olika arbetstider och liknande. Dock tycker de flesta att det är väldigt givande att få arbeta i en social miljö där man verkligen har möjlighet att förändra vardagen för de inblandade.

För att bli ett vårdbiträde behöver du först utbilda dig. Utbildningen innefattar en rad olika kurser där du får lära dig allt om både psykiska funktionsnedsättningar, socialpedagogik, missbruk och mycket mer. Under utbildning får du även lära dig mycket genom praktik, bland annat hur man lindar ett ben och ger medicin, med mera. Ett vårdbiträde kan alltså arbeta inom en rad olika områden, både med unga och äldre människor. Eftersom många inom vården behöver hjälp, både fysiskt och psykiskt kan arbetet ibland kännas krävande. Det är viktigt att du gillar att arbeta nära människor och att du klarar av att hantera olika
humör.

När det kommer till utbildning vårdbiträde är det vanligt att man får jobb efter en gymnasial utbildning inom vård och omsorg. Det går även att läsa kurser efter gymnasiet, bland annat på Komvux. Beroende på vilken inriktning du vill jobba inom kan du även behöva läsa mer efter skolan, exempelvis för att bli undersköterska. En kurs vårdbiträde som ingår när du läser vidare utbildningen är bland annat psykiatri. Även kunskaper inom specialpedagogik, etik, mänskliga villkor och mycket mer får du lära dig under utbildning vårdbiträde. De flesta tycker att utbildningen är väldigt givande och spännande, på fler plan än endast den yrkesmässiga aspekten.

Innan du börjar studera och tar ett vårdbiträde jobb är du förmodligen intresserad av vad du kommer att tjäna. Lön vårdbiträde ligger på cirka 18 700 kronor. Den kan dock variera lite beroende på erfarenhet och ålder. Till exempel kan lön vårdbiträde för någon i åldern 34 år med tio års erfarenhet ligga på 18 000 kronor, medan den är 17 000 för en 25-åring med fyra års utbildning. Något som dock är bra att veta när du väl ska läsa en fullständig utbildning eller ta en kurs vårdbiträde är att tiden är bra investerad. Det finns otroligt mycket vårdbiträde jobb i hela landet. Det är med andra ord inte svårt att få arbete efter färdig utbildning. Något som såklart är en stor trygghet.