Julmarknader i Europa – hitta paketresorna och upplev den magiska stämningen på plats

Julmarknader i Europa | Bizbay

När Europas gamla, vackra städer klär om till vinterskrud och börjar förbereda sig inför julen är det något alldeles speciellt som sker med atmosfären. Att strosa runt på gator och torg som omges av nyfallen snö och tindrande belysning, botanisera bland lokalt hantverk, insupa dofterna av kanderade äpplen och brända mandlar, prova regionala delikatesser och njuta av julstämningen på städernas dignande marknader är en upplevelse som kan skapa minnen för livet. Och vid varje litet marknadsstånd finns nya chanser att finna lika oförglömliga julklappar att ta hem till nära och kära. Dopparedagen är snart här, så passa på att boka in en mysig shoppingresa till advent. Här kommer några tips.

Tysklands nordliga bergsområde Harz är ett givet resmål för den som vill uppleva fantastiska julmarknader i Europa. I skuggan av de mytomspunna skogshöjderna finner man ett pärlband av sagolika korsvirkesstäder, vars ornamenterade husfasader, tinnar och torn skapar en magisk kuliss till de julsmyckade medeltidstorgen. I kejsarstaden Goslar strålar hantverksstånden ut i ett stjärnmönster över den historiska marknadsplatsen. I pittoreska Wernigerode bjuds det på idyllisk julstämning vid foten av ett äkta sagoslott och i gemytliga Quedlinburg toppas julfestligheterna av lucköppningen i en enorm adventskalender – bestående av riktiga korsvirkeshus. På Dankwarderode-slottets borggård i närbelägna Braunschweig anordnas en av landets tjusigaste marknader. Hit går det också bekväma julmarknadsresor som inkluderar guidade bussturer till Harz vackraste medeltidsstäder.

Vill man fira advent i naturskön slottsmiljö är Schloss Wedendorf i Mecklenburg en suverän utgångspunkt för dagsutflykter till de tindrande stadsmarknaderna i Lübeck och Wismar. Man kan också besöka det magnifika kungaslottet i Schwerin och smutta på värmande Glühwein bland handelsbodarna på huvudstadens underbart julbelysta Marktplatz. Från Wedendorf är det inte heller långt till julmarknaden i Rostock som anses vara den största och vackraste i norra Tyskland. Om det är några som kan resa en julmarknad av rang så är det tyskarna. En av landets äldsta och mest formidabla ”Weihnachtsmärkte” hålls på Römerberg-platsen i Frankfurt, där man kan flanera runt bland hundratals marknadsstånd fyllda med hantverk och kulinariska läckerheter. För en extra trevlig resa med julmarknad och avkopplande spaupplevelse i ett, rekommenderas en adventsvistelse i den anrika kurorten Baden-Baden. Härifrån kan man även ta en tur till romantiska Heidelberg och göra en avstickare till franska Alsace för ett besök på Strasbourgs gigantiska julmarknad.

Under december arrangeras många vackra julmarknader i Europa. En av de charmigaste hålls på renässanstorget Rynek Główny i Polens forna huvudstad Kraków. Framför Tyghallarna kan man införskaffa handgjorda julklappar och sippa på varm galiciska medan man insuper stadens härliga atmosfär. Vill man mixa julshopping med sightseeing är Kataloniens färgsprakande juvel Barcelona ett underbart alternativ. Redan i november sveps staden in i ett gyllene julskimmer och sevärdheterna är många – från Gaudís pampiga katedral till mysiga Barri Gòtic, där man även hittar Barcelonas äldsta julmarknad. Ungerns majestätiska skönhet Budapest stoltserar med flera sprudlande marknadsplatser, varav de största på Vörösmartytorget och vid S:t Stefansbasilikan. Efter att ha utforskat allt vad Donaus julskrudade drottning har att erbjuda kan man värma sig vid något av stadens palatsliknande termalbadhus. Även Tjeckiens praktfulla huvudstad Prag bjuder på storslagen arkitektur och flera glittrande marknader, den mest välkända på Gamla stadens torg. Destinationerna ute i Europa nås vanligtvis med flyg, sedan ingår guidade bussutflykter på plats. Julmarknadsresor behöver dock inte vara långväga. Varför inte boka en weekendtripp till Sveriges egen pärla Göteborg och ta in den fantastiska julstämningen på Liseberg?