Konceptutveckling – ett sätt att skilja sig från mängden

konceptutveckling café| Panea

Det finns mängder av stora och små detaljer som påverkar hur bra det går för en restaurang. En av de viktigaste sakerna är konceptet. Det är konceptet som bestämmer den övergripande känslan av restaurangen, den röda tråden så att säga. Ett spännande koncept kan göra enorm skillnad, speciellt i en marknad där konkurrensen är stenhård.

Vad är ett koncept?

När man pratar om koncept inom café och restaurang så menar man själva idén som restaurangen eller cafét bygger på. Det kan exempelvis vara en köttrestaurang i en tuff, industriell lokal. Det kan även vara en gourmetrestaurang med inspiration från 50-talets Paris. När du hör dessa koncept kan du säkert se en bild framför dig för hur lokalerna ser ut, vilken typ av mat som serveras och hur personalen är klädd. Konceptet sättet tonen, därefter är det upp till dig att utveckla konceptet så att det blir så bra som möjligt.

Konceptutveckling

Att utveckla ett koncept till verklighet handlar till stor del om att se på helheten utan att tappa detaljerna. Med hjälp av konceptet kan du skapa en upplevelse för matgästerna som gör att du skiljer dig från konkurrenterna. Konceptutveckling för restaurang består av att du bestämmer en röd tråd och ser till att lokalen, menyn, maten, servicen och personalen följer den röda tråden fullt ut. När gästerna stiger in i den Paris-inspirerade gourmetrestaurangen ska de kännas som om de gick tillbaks i tiden till ett historiskt Frankrike. Det hörs gammaldags fransk musik, det bjuds på nybakta baguetter innan maten och menyn består av klassiska rätter från det franska köket.

Konceptutveckling för café

Det är minst lika viktigt att tänka ut och utveckla ett koncept för ett café. På många sätt är det konceptet som sätter grunden för varumärket. Vad kommer att skilja just ditt café från alla andra ställen i stan? Att brödet, bakelserna och kaffet ska vara gott är en förutsättning, inte en särskiljande detalj. Ditt café kanske specialiserar sig på fräscha sallader och juicer, eller så erbjuder ni en mysig och hemtrevlig känsla, perfekt för den som vill fika länge med en vän.

Identifiera din målgrupp

När du utvecklar ett koncept finns det vissa saker som är bra att tänka på och en av de viktigaste är målgruppen. En köttrestaurang passar till exempel inte alla. I just din stad kanske det finns många vegetarianer eller personer som är emot kötträtter. Ett bra koncept har en tydlig målgrupp, det vill säga personer som kommer attrahera av det din restaurang eller ditt café erbjuder. Det finns många företag som kan hjälpa dig med att utveckla ditt koncept om du skulle behöva hjälp med detta.