Undvik att bli lurad ー tänk på det här när du ska köpa larmsystem

Att månad efter månad lägga pengar på ett larmsystem och sedan upptäcka att larmet inte fungerar när tjuven kommer på besök är en mardröm. Tyvärr har den mardrömmen kommit att bli verklighet för ett antal människor som har köpt larm från ett populärt larmföretag. Det visade Aftonbladets granskning. Så vad ska man tänka på när man ska köpa larmsystem

Det är en självklarhet att man vill kunna känna sig trygg i sitt hem. För att uppnå just den tryggheten väljer många hushåll att skaffa hemlarm. Att köpa ett larmsystem kan upplevas som en stor investering och därför erbjuder många företag dig möjligheten att hyra larmet som ett alternativ till att själv äga larmet. Hyr du larmet betalar du lite varje månad, men det riskerar också att bli dyrare i det långa loppet. Begär offert för att se vad det skulle kosta att äga larmet jämfört med att hyra det och se vilken som är den bästa lösningen för just dig.

Minska risken att bli lurad

I Aftonbladets granskning vittnade kunder om att larmet var felinstallerat eller att larmet inte löstes ut av olika anledningar. För att minimera risken att bli lurad på tryggheten finns några knep att ta till när det är dags att köpa larmsystem. 

  1. Läs recensioner om larmföretag från oberoende aktörer som till exempel PC för alla eller Konsumentguiden som är ett komplement till Konsumentverket för att få en uppfattning om för- och nackdelarna med olika larmsystem.
  2. Prata med vänner och grannar för att höra vilket larm de använder.
  3. Välj ett larm från ett företag som är en Polisgodkänd larminstallatör
  4. Välj att köpa larmsystem från ett företag som är medlem i säkerhetsbranschen.
  5. Säkerställ att larmet är anslutet till en larmcentral som är certifierad enligt SBSC (ISO 9001). 

Andra sätt att försvåra för tjuven

Att köpa ett larmsystem är ingen garanti för att slippa på påhälsning av tjuvar. Komplettera larmet med god grannsamverkan där ni tillsammans håller koll på ovanlig aktivitet i kvarteret eller trapphuset samt se till att ljusen tänds och släcks under vissa tider för att simulera att någon är hemma. Be en granne tömma brevlådan och undvik att lägga upp semesterbilder på sociala medier under tiden som du är borta. Se också till att låsa in stegar och klippa ner buskar som ger insynsskydd.