Några punkter att notera när du förbereder för en kickoff utomlands

Några punkter att notera när du förbereder för en kickoff utomlands | Bizbay

Är det dags att börja planera för en gemensam aktivitet för medarbetarna eller kollegorna? Upplever ni att ni känner igen alla konferensrum och lokaler i grannskapet lite för väl? Kanske ni ska våga er på att satsa på ett arrangemang på lite större distans från vardagens korridorer och sammanträdesrum? Våga välja ett nytt resmål. Men innan du blir alltför inspirerad och svävar iväg och börjar fundera på vackra bergsvyer, vågskvalp eller en värmande sol – gå igenom checklistan. För att allt ska fungera och ge resultat som gör nytta även efteråt, gör en ordentlig planering. Vilka ska med? Hur många rum behöver vi? Vilken tid på året har vi en arbetsbelastning som tillåter en resa? Vilka syften har vi?

Även på sydligare breddgrader behöver det praktiska fungera. Det kan vara lite knivigt att fixa alla detaljer på distans. Men det fina är att du kan ta hjälp av någon som guidar dig genom stegen. Någon som har varit med förr och ser till att du undviker fallgroparna. Du kommer in med kunskap om er verksamhet och om individerna som ska med. Ta med dig en lista med frågor till en eventbyrå i Stockholm som kan det här. Låt kollegorna vara delaktiga och få möjlighet att önska, undra, föreslå och utveckla idéerna. Gör detta i god tid, så att alla inblandade har möjlighet att bearbeta och delta.

Det finns ett antal plus med att resa iväg tillsammans. Man hinner prata och lära känna varandra under själva transporten. Du kommer garanterat att lära dig något nytt om dina kollegor! Under lite friare former brukar det komma fram dolda talanger och kunskaper. Om resmålet, om kulturer, språk, matutbud eller historia. Kanske någon har idéer om studiebesök eller kontaktpersoner på platsen, som ni kan boka in? För den som är ansvarig för evenemanget och för utgifterna ska allt kännas tryggt och fungera redan vid avresan. Det ska inte behöva vara stressande att ordna kick-off utomlands.

Med tanke på tidzoner och ett effektivt nyttjande av tiden, är det kanske lämpligast att satsa på Europa. Kika lite på franska Rivieran till exempel. I Nice möter ni både en modern stad och en fläkt av jetset-liv från förr. Maten är fantastisk och ni kan kombinera hög puls med mera avkopplande miljöer i bergen, eller på stranden. Prata ihop dig med arrangören om vad ni behöver i form av lokaler, utrustning och transfer. Våga utmana din samarbetspartner om hur just er kick-off utomlands ska gestalta sig. Hur överraskar du dina resvana kollegor? Hur skapar du trygghet för dem som är lite obekväma med att byta miljö?

Ett annat prisvärt alternativ är Kroatien, med sin fantastiska skärgård och ett landskap som inbjuder till fysisk aktivitet. Om det står vandringar, segling eller klättring på din lista, då kan det här vara helt rätt. Några dagar här kommer att ge gemensamma upplevelser som betyder mycket är ni är tillbaka i vardagen. Fundera också platser som ligger närmare Stockholm, i norra Europa eller i våra grannländer, då kan du även få ut mycket av tiden, eftersom det går snabbt att resa dit och hem.