Nu är det möjligt att elda miljövänligt i öppna spisen. Några saker att tänka på när du ska köpa spisbränsle

Med den nya tidens skorstensfria spisar behöver du inte hugga ved eller bära hem kol eller pellets. Nu är det flytande etanol som är grunden till bränslet. Det gör också att förbränningen blir i det närmaste luktfri. Den är biologiskt nedbrytbar och 100% förnybar. Här får du veta mer om de olika produkterna och deras egenskaper när det gäller att köpa färglöst spisbränsle för din kamin.

Tryggt och säkert

Det är naturligtvis A och O att hanteringen är säker för barn och för hus och hem. Du vill ha lång brinntid, höga lågor och gärna luktfritt. Har du särskilt höga krav svarar Vauni Euroflam Suprime upp till dem. Du kan inte köpa ett spisbränsle som avger mindre lukt än denna. All bioetanol innehåller någon promille så kallat denatureringsämnen. Det är de som kan ge lukt vid förbränning. De är tillsatta för att ingen ska svälja vätskan av misstag. Eldningen är helt rök- och sotfri och de enda utsläppen är vattenånga och koldioxid. Det färglösa spisbränslet du köper produceras av cellulosa, potatis eller majs, som fått jäsa. Brinntiden varierar och är beroende av luftcirkulationen och temperaturen. Ett annat generellt tips är att undvika förbränningskärl av koppar, eller av något som ser ut som koppar. De blir onödigt varma. Då går det åt mer bränsle. Leta efter en brännare med keramisk kärna. Sträva efter en optimerad förbränning som är säker.

Effektivt och miljövänligt

Alla kanske inte känner till att den traditionella öppna spisen har sina brister. Det är fint och mysigt nära elden, men faktum är att luften som blir uppvärmd i rummet sugs upp och går ut till skorstenen genom rökgången. Det är naturligt, men något av en nackdel. Det kallas ibland kalldrag. Det gör att man förlorar värmen som elden var tänkt att ge. Problemet kan lösas med att montera in kassetter. Kakelugnarna var en innovation på temat förr, eftersom de långa snirkliga gångarna genom kakelugnen fördröjde processen med att ”elda för kråkorna”. Om du istället är ute efter en fin öppen låga och ganska låga påslag av värmen, är en skorstensfri eldstad mer intressant.

Snygg och lättplacerad

Det finns många fördelar med skorstensfria eldstäder. Du kan flytta runt dem, använda dem som konst på väggen, eller som rumsavdelare. Du kan göra en fast installation eller använda den flexibelt utifrån behov, väder eller sammanhang. De är lika mycket design som de är värmekällor och mysig samlingspunkt inne eller ute. Kanske har vi människor ett nedlagt behov av att samlas kring elden? Det verkar vara något vi gjort genom alla tider, både till nytta och nöje givetvis. Även om vi sitter tillsammans runt ett middagsbord, eller ser Mello eller fotbolls-VM tillsammans på TV, så verkar det vara svårt att slå den vy som bara öppen eld kan erbjuda.