Ny look för din trappa

Ny look för din trappa | Bizbay

Som husägare blir man snabbt medveten om att det alltid finns något att fixa med. Huset ska underhållas, renoveras och uppdateras. Det kan minst sagt kallas för ett evighetsprojekt. Kanske har du själv precis gått igenom en period av renovering och funderar nu på vad du ska göra med din gamla trappa. Oavsett om trappan är i ett fint skick eller inte så kanske modellen inte riktigt går ihop med resten av husets nya uppdaterade stil och karaktär? Då är frågan: på vilka sätt kan man då uppdatera trappans utseende?

När du vill förändra din trappa har du två alternativ: att byta ut hela trappan mot en helt ny modell eller spara den gamla stommen, men uppdatera den. Det som oftast är avgörande för hur mycket man vill förändra är om trappan går ihop med resten av husets karaktär och hur mycket pengar man vill lägga. Om du inte känner att du har tillräckligt med kapital för att göra några stora förändringar på en gång kan en bra lösning vara att endast uppdatera den befintliga trappan.

Något som är viktigt att ta i beaktning är hur rummen och golven ser ut ovan- och nedanför trappan när du väljer material, annars finns det en risk att trappan blir jättefin men att det inte blir en snygg helhet. Om du vill byta ut trappan helt och hållet finns det många olika modeller som kommer att förändra rummens karaktär. Genom att välja en öppen trappa kommer rummet att kännas luftigare och en sluten trappa ger möjlighet till förvaring eftersom utrymmet under trappan kan användas som förråd.

Om du vill göra mindre förändringar har du många olika möjligheter. Ett alternativ är att byta ut trappans plansteg (delen av trappsteget som man går på) mot plansteg i en annan färg eller annat material. Ett exempel är att låta planstegen vara mörka medan sättstegen (den vertikala plankan mellan stegen) är ljusa. Ett annat alternativ är att låta själva trappan vara som den är men byta ut räcket. Marknaden erbjuder många olika moderna modeller i olika material som kommer att göra stor skillnad trots att det inte är så mycket jobb. Något som har blivit mer och mer vanligt är att ha glasskivor längs trappans sidor, vilket skapar ett minimalistiskt och modernt intryck.

Idag är marknaden bred och det finns många olika sätt att enkelt förnya en av husets viktigaste möbler. Trappleverantörer är idag vana vid att ta fram speciallösningar och komma med råd för att resultatet ska bli så snyggt som möjligt. Istället för att byta ut hela trappan kan du enkelt förändra detaljerna och det kommer att göra att din gamla trappa kommer att kännas som sprillans ny.