Planen på vandring madeira? Kolla in dessa 5 vandringsleder

vandringsresa på Madeira | Prima Travel

Den lilla portugisiska ön Madeira, belägen cirka 400 kilometer norr om Kanarieöarna, är ett paradis för den som söker en perfekt kombination av sol, bad, äventyr och vacker natur. Det behagliga klimatet gör att ön fullkomligt badar i ett hav av färgglada blommor och unika växter som vi annars bara är vana att se i små krukor. Samtidigt bjuder det bergiga landskapet med levador och varierande terräng på utmärkta vandringsleder. Madeira är helt enkelt för bra för att inte besökas minst en gång i livet och det är verkligen inte svårt att förstå varför ön står högt upp på så många vandrares bucket lists. För att säkerställa att din vandringsresa på Madeira blir så magisk och innehållsrik som möjligt kommer är 5 tips på några av de bästa vandringslederna!

1. Levada de Maroços

Den här vandringsleden bjuder på alltifrån häpnadsväckande utsikter till slingrande naturstigar omgivna av vacker blomster. Den kallas även för Mimosalevadan och sträcker sig 6 km längs med öns sydöstkust med start i byn Maroços. Vandra på pittoreska terrasser med en häftig utsikt över den tidigare huvudstaden Machico och upplev Madeira när det är som bäst!

2. Levada Nova

Även denna levada är 6 km lång, men leder dig i stället längs med öns sydvästkust över vackra terrassodlingar med utsikt över de djupa dalarna nedanför. Glöm inte att ta med kameran – du kommer garanterat att vilja fotografera de färgglada blommorna och de vackra vattenfallen som ni stöter på längs leden. En perfekt led för dig som är ute efter en hyfsat lätt vandring på Madeira!

3. Levada Caldeirão Verde

Detta är en 13 km lång vandringsled som tar dig genom den frodiga Laurisilva-skogen på Madeiras norra sida. En historisk levada omgiven av ett grönt och trädtätt landskap med fina vattenfall, slingrande stengångar och spännande tunnlar som passar perfekt för dig som vill njuta av fantastiska vyer och öns unika natur. 

4. Rabaçal

Detta är en av öns mest berömda levadapromenader och nästan ett måste för dig som planerar att vandra på Madeira. Rabaçal är en dal som ligger på Madeiras västra sida och en vandring här tar dig genom ett system av flera levador som bundits samman av fina skogsstigar omgivna av vattenfall och grönskande natur. Leden börjar vid platån Paul da Serra och fortsätter förbi Levadas das 25 Fontes med sina 25 berömda naturliga källor. Under turen kommer du att få chans att beskåda det mäktiga vattenfallet Risco som faller fritt i hela femtio meter!

5. Machico till Porto da Cruz

Trots att havet är ständigt närvarande finns det inte många vandringsresor längs kusten på Madeira. Detta beror på att stora delar av kustremsan består av branta klippor som leder rätt ner i Atlanten utan någon chans att komma nära. Vägen mellan Machico och Porto da Cruz är dock ett undantag! Denna vandringsled tar dig över passet Boca do Risco, längs mäktiga klippor fram till den charmiga byn Porto da Cruz och även om stigarna är jämna och fina får de höga höjderna det att pirra till i de flesta magar. 

För dig som vill göra mer än att vandra på Madeira

Utöver att Madeira erbjuder utmärkt vandring är det också ett perfekt resmål för den som är ute efter lite mer fartfyllda aktiviteter. Testa till exempel mountainbiking på både lätta och svåra banor eller canyoning där du både klättrar, simmar, hoppar och vandrar längs öns forsar!