Riskbedömning är en viktig del av en framgångsrik verksamhet

En person som förklarar riskbedömning | Bizbay

Alla företag tar risker på ett eller annat sätt. En risk innebär att något kan gå fel och att något kan förloras, vilket oftast handlar om pengar när det kommer till företag. Men en risk är inte alltid något dåligt, det är trots allt genom att ta risker som man kan nå de riktigt höga höjderna. Det gäller dock att ha en bra balans mellan risk och potentiell vinst.

Det är skillnad på risk och risk

Vissa risker är mer allvarliga än andra. Du kan säkert själv komma på flera risker hos just din verksamhet. Det kan exempelvis handla om att du har en stor kund som står för majoriteten av din handel. Om denna kund beslutar sig för att använda välja ett annat företag, om de går i konkurs eller om de börjar slarva med fakturabetalningarna kan det snabbt bli problem. Här finns det med andra ord en stor risk som måste hanteras på något sätt. Exakt hur du hanterar risken beror på vad det är för verksamhet du bedriver, det finns trots allt många vägar att gå. Du kan fokusera mer på att hitta nya kunder, vilket ger det egna företaget fler ben att stå på. Du kan även samarbeta med ett bra inkassobolag för att säkerställa att du alltid får in pengar från dina fakturor.

Expansions- och etableringsrisker

Det finns även andra risker som företag tar, exempelvis när de satsar på att etablera sig i nya marknader. Det kan handla om att starta en ny butik i en annan stad, börja vända sig till nya potentiella kunder i en annan bransch eller så kan det handla om något helt annat. Internationell handel är ett bra exempel på denna typ av risk. Här finns stor potential men även en stor risk att investeringen går förlorad. Risken består av flera delar, från kulturkrockar till att man har dålig kännedom om företag i andra länder. Vid denna typ av affär kan det vara bra att vända sig till inkasseringsbolag som specialiserat sig på just internationella affärer. De kan oftast bidra med värdefull information, exempelvis i form av analyser och bättre underlag för riskbedömning.

Balansen mellan risk och vinst

Det finns både fördelar och nackdelar med risker och det gäller att hitta en bra balans mellan den potentiella vinsten och den överhängande risken. Kom ihåg att en risk trots allt betyder att något dåligt kan hända. Gör ditt bästa för att minska riskens påverkan i företaget, på så sätt blir det inte lika jobbigt att ta både stora och små risker.