Rolex Datejust är en klassisk klocka från ett klassiskt klockmärke

rolex datejust | Bizbay

Innan Rolex blev det Rolex vi känner till idag, ett urstarkt varumärke inom lyxklocksbranschen, var de kända som ett företag för arbetare. Klockorna hade ett strålande pris sett till den prestanda du fick. Kvaliteten var enormt hög, både när det kom till materialen och till tillverkningen. Detta var tydligt med just Datejust klockan.

Rolex Datejust historia

Klockan lanserades 1945, samma år som Tyskland kapitulerar och andra världskriget tar slut. Det som särskilde klockan från andra modeller var inte bara den stilrena designen och höga kvaliteten. Rolex Datejust hade en datumvisare som var mycket enkel att justera.

De tidiga modellerna saknade det som idag är en karaktäriserande detalj, det lilla förstoringsglaset som gjorde datumet extra tydligt. Det så kallade cyklopögat introducerades först i mitten av 1950-talet. Det var även genom en Rolex Datejust klocka som en av Rolex mest kända armband, Jubilee, introducerades.

De tidiga modellerna använde urverk som Calibre 710 och 730. Dessa fungerade utmärkt, hade mycket precis tidshållning men de hade en nackdel. Urverken var svåra att underhålla och reparera, inte minst för att det var svårt att hitta reservdelar. Med tiden åtgärdade Rolex alla dessa svagheter men det ledde även till att de äldsta modellerna fick ett mycket högt andrahandsvärde.

Än idag är dessa äldre Datejust-klockor otroligt värdefulla och inte minst ovanliga, speciellt i ett fungerande skick. Inte ens Rolex själva tillverkar reservdelar till de gamla modellerna. Sakta men säkert utvecklades klockan och allt fler egenskaper som vi idag förknippar med Rolex började läggas till, exempelvis glas av safirkristall.

En klocka för arbetare

Datejust var ett klocka som passade utmärkt för arbetare. Den var slittålig, stilren och hade inte minst ett attraktivt pris. Under 70-talet kunde du hitta ett Rolex Datejust pris på cirka 250 dollar, vilket blir ungefär 1 500 dollar eller strax under 15 000 svenska kronor i modern tid. Detta är värt att jämföra med Rolex Datejust pris som går att hitta på marknaden idag. En ny Datejust ligger mellan 75 000 kr och 150 000 kr i Sverige.

En klassisk klocka som bara har blivit bättre

Om du vill ha en klassisk klocka finns det få som kan mäta sig med en Rolex Datejust klocka. Stilen är tidlös och det anrika klockföretaget har lyckats höja produktionskvaliteten till en helt ny dimension. En Rolex-klocka är lika mycket ett verktyg som det är en accessoar och en statussymbol. Det är lätt att förstå hur de lyckades skapa ett klockimperium.

Det finns många modeller att välja mellan när det kommer till just Datejust. Vissa använder lite mer exklusiva material, vilket naturligtvis påverkar priset, men det är fortfarande de enkla, rejäla och otroligt slittåliga klockorna som är de mest eftertraktade. Självklart kan du även hitta perfekta exemplar även på andrahandsmarknaden. Med lite tur kan du hitta en klocka från Rolex som passar både din smak och din plånbok helt perfekt.