Roligare skolarbete med digital färdighetsträning – låt barnen testa själva på Bingel.se elev

Roligare skolarbete med digital färdighetsträning – låt barnen testa själva på Bingel.se elev

De flesta barn älskar att utforska världen och lära sig nya saker och det är givetvis en stor fördel även när det kommer till undervisningen i skolan. Men alla kan inte gilla allt. Så hur väcker man elevernas intresse för ämnen som de inte har någon naturlig dragning till? Hur får man språkfantasterna att bli engagerade i matematik och vice versa? En del av lösningen kan vara att komplettera de klassiska läromedlen med digitala övningsverktyg som är upplagda på ett pedagogiskt men underhållande sätt och låter barnen upptäcka nya, spännande vägar att träna upp sina färdigheter. Alla ämnen ter sig lite roligare om inlärningsprocessen är kul – och det blir den med Bingel.

Bingel är ett populärt program för färdighetsträning som redan används flitigt i många skolor runt om i landet. Det spelinspirerade verktyget riktar sig till barn i förskoleklassen, samt årskurserna 1-6 och har ett färgglatt och lättanvänt gränssnitt som är väl anpassat efter åldersgruppen. Systemet finns tillgängligt online via Bingel.se elev och allt som behövs för att barnen ska kunna logga in och öva på egen hand är en dator eller surfplatta med internetuppkoppling. Användarnamn och lösenord delas ut av klassföreståndaren, som enkelt kan skapa bingel för varje elev via systemets lättöverskådliga lärarvy.

Innan man kan börja använda Bingel måste skolan registrera ett huvudkonto. Detta köper man endast en gång, därefter förnyas skollicensen årsvis. Man behöver inte beställa bingel till varje elev och lärare separat, utan årsabonnemanget omfattar samtliga klasser och pedagoger på det aktuella lärosätet. Om skolan i fråga redan har en aktiv licens är det snabbt gjort för dig som lärare att skapa bingel för en elev. Logga bara in via webbportalen, gå till administrationsvyn och klicka på plustecknet för att lägga till elevens namn i systemet. Fyll i informationen som efterfrågas och tryck på den blå knappen för att generera ett lösenord – eller skriv in ett eget om du föredrar det. Om du ska ordna flera elevkonton på samma gång är det enklast att ladda upp klasslistan i Excel-format. Sedan är det bara att dela ut inloggningsuppgifterna och släppa barnen fria i bingelvärlden. Via lärarvyn har du hela tiden full koll på elevernas framsteg, vare sig de tränar hemma eller i klassrummet.

När barnen loggar in på Bingel.se elev landar de i en animerad övärld där de kan utforska en rad olika ämnesområden, såsom svenska, SFI, engelska, matematik, geografi och NO. Vilka ämnen eleverna har tillgång till på sin egen lilla ö beror på vilken årskurs de tillhör. Inom varje ämne finns en uppsjö av utmanande övningar att ta del av och alla är kopplade till specifika kapitel i utgivarens välkända basläromedel. Den tydliga progressionen ger barnen ett bra sammanhang och gör det enklare för läraren att anpassa uppgifter och planera undervisningen. Ett annat plus är att samtliga övningar i Bingel är självrättande. Det sparar mycket tid för läraren, samtidigt som barnen slipper vänta på återkoppling. Vid första inloggningen möts eleven av en personlig avatar som sedan följer med under alla lärorika äventyr och ger uppmuntrande feedback efter varje uppgift. Övningarnas svårighetsgrad justeras också automatiskt beroende på hur det går, vilket innebär att eleven aldrig riskerar att köra fast utan blir motiverad att fortsätta träna. Om man söker ett smidigt, tidsbesparande, inspirerande och roligt system att komplettera undervisningen med finns det med andra ord många goda anledningar att beställa bingel, såväl för elev som lärare.