Rosé, vitt eller rött vin till bröllopet – hur ska du tänka?

Precis som själva planeringen av bröllopet är även valet av vin helt beroende på din personliga smak och stil. Så om du var orolig över att säsongen eller menyn är det enda som avgör vad som ska finnas i glasen kan du tänka om. Oavsett om du gillar vitt, rött eller rosévin kommer du att kunna hitta ett passande alternativ till ditt bröllop.

När det kommer till att välja vin inför bröllopet gäller det att ha många faktorer i åtanke – temperatur, menyer och antal flaskor är bara några av dem. Det är alltid bättre att utgå från att det kommer gå åt mer vin än vad ni tror, för visst skulle det vara tråkigt att stå utan dryck innan kvällen är slut? Det viktigaste är dock att faktiskt välja viner som du och din brudgum/brud älskar. Viner kan berätta mycket om en person och därför är det trevligt om ni väljer era favoriter för att berätta just er kärlekshistoria. Det kommer definitivt sätta en personlig touch på middagen och festen.

Mindre fokus på säsong och mer fokus på menyn

Traditionellt sett har höst- och vinterbröllop inneburit röda viner på menyn, medan vår- och sommarbröllop går hand i hand med vita viner. Detta tänk känns dock en aning föråldrat och en större vikt bör istället läggas vid vilken typ av meny ni planerar att servera. Fundera över vilka smaker som kommer vara inkluderade i rätterna och försök att matcha dem med rätt viner. Tips på vinmatchningar kan vara:

Fisk – Lätta vita viner passar bra tillsammans med fisk, t.ex. Pinot Blanc, lätta Chardonnay eller Riesling.

Kyckling – Här fungerar både vitt och rött vin bra beroende av hur kycklingen är smaksatt. Välj ett lätt till medeltungt vin så som Viognier, Chardonnay eller Pinot Noir.

Nötkött – En stark pinot noir eller grenache, båda röda, kompletterar nötkött.

Fläskkött – Testa ett djupare vitt vin tillsammans med fläsk, t.ex. en vit Bourgogne.

Sammantaget är det alltså bra att välja välbalanserade viner som kan matchas med smakerna i er meny. Ett varierat utbud kommer göra att alla kommer hitta något de gillar och som framhäver smakerna på absolut bästa sätt.

Glöm inte drycken utanför middagenDet är heller inte endast till middagen det gäller att välja dryck. Innan middagen är det trevligt att mingla runt lite med ett glas mousserande vin eller champagne i handen. Till festen efteråt är det en god idé att erbjuda åtminstone ett rött, ett rosé och ett vitt vin i baren för att gästerna ska kunna välja deras favorit. Hos The Wine & Spirits Collective erbjuder man en mängd olika viner från kvalitativa producenter.