Så här hanteras elektronikåtervinning i Stockholm

Så här hanteras elektronikåtervinning i Stockholm | Bizbay

För att ta hand om och bevara vår planet på bästa sätt gäller det att varje person tar sitt ansvar. Det gäller allt från ekologiska matvaror och mindre bilanvändning till att ta hand om sina förbrukade varor.

Dock är det svårt att veta hur olika material och teknik ska sorteras, och också var man ska lämna in de olika apparaterna. Tyvärr är det nog allt för vanligt att prylar med giftiga ämnen eller elavfall hamnar i de vanliga soporna. Undvik detta genom att läsa vidare och ta reda på hur du på bästa sätt kan hjälpa till att sortera ditt elektronikskrot.

Vad räknas som elavfall?

Genom att sortera elavfall separat gör man det möjligt att kunna återanvända material från förbrukade elapparater och därmed minska på miljöpåverkan. Allt som drivs av batteri eller sladd räknas som elavfall och ska hanteras på ett korrekt sätt:

  • Ljuskällor så som lysrör, glödlampor och hela lamparmaturer
  • Vitvaror så som tvättmaskiner, diskmaskiner, mikrovågsugnar, spisar, kylar och frysar
  • Batteri- eller eldrivna apparater så som leksaker, köksapparater och klockor
  • Audio-, video- och IT-utrustning så som TV, video, radio, mobil, dator och kamera

Vart kan elavfall lämnas in?

Mindre batterier kan lämnas in i så kallade batteriholkar eller till butiker som säljer elektronik. Detsamma gäller för ljuskällor. Dessa kan du även lämna in i butiker som säljer ljuskällor, olika typer av miljöstationer och på återvinningscentralen. Lysrör och lågenergilampor innehåller kvicksilver, vilket är ett otroligt farligt gift. Därför är det viktigt att man lämnar in dessa till en särskild insamling.

Även mindre elektronikprylar så som laddningssladdar och hörlurar måste återvinnas, likväl som leksaker som drivs på batterier. Dessa är lätta att glömma bort och kan lätt hamna i soporna. Lämna istället in dessa till en butik som säljer elektronik eller på en återvinningscentral. Ibland kan det också finnas tillgång till ett grovsoprum där du bor. Kontrollera då ifall det finns behållare för ljuskällor eller elavfall, för då kommer din fastighetsägare hjälpa dig att ta hand om elavfallet.

För större elavfall kan det dock vara en god idé att ta hjälp av någon som kommer och hämtar upp dina apparater. Lantz Metall erbjuder elektronikåtervinning i Stockholm och erbjuder upphämtning av elektronik- och metallskrot. De kör det sedan till deras anläggning där de olika materialen separeras och vägs innan de säljs vidare enligt EU:s krav på återvinning av elektronikmaterial. Genom att ta hjälp av dem kan du få betalt för ditt elavfall samtidigt som du gör en god gärning för miljön.