Så här hittar du rätt kontorsstol för din arbetsplats

Så här hittar du rätt kontorsstol för din arbetsplats | Bizbay

Är datorn och skrivbordet din främsta arbetsplats spenderar du cirka 1 900 timmar per år i din kontorsstol. Det är otroligt mycket när man tänker på det och därför bör du lägga åtminstone några timmars överforskning på att hitta den bästa kontorsstolen för just dig. Våra kroppar är inte skapade för ett stillasittande jobb och många timmar framför datorn kan orsaka spänningar och skador i leder och muskler. Med rätt kontorsstol kan du dock göra det bästa av situationen och erbjuda kroppen ett behagligt och korrekt stöd och på så sätt minska risken för arbetsrelaterade skador. 

Hur hittar du den bästa kontorsstolen för dig?

Känner du att stolen du använder idag inte passar din kropp eller inte har de inställningar som krävs för att ge dig en korrekt sittposition är det hög tid att investera i en ny och bra kontorsstol. Hur ska du då tänka för att hitta rätt modell just för dig? Nedan följer några tips på vilka egenskaper som är viktiga och vad stolen ska kunna erbjuda dig för att skapa bästa möjliga förutsättningar. 

Stöd för ländryggen – En bra kontorsstol ska erbjuda stöd för nedre delen av ryggen. Många modeller kommer till och med med ett justerbart ländryggsstöd, vilket gör det möjligt för dig att anpassa stolen efter din unika kroppsform. Detta är viktigt för att förhindra spänningar i ryggen som annars kan leda till smärta, stelhet och i värsta fall ischias vilket är ett tillstånd som kan yttra sig i strålande smärta ner över rumpa och ben, domningar, försämrad muskelkraft, nedsatt känsel eller svårigheter att gå.

Justeringsmöjligheter – De flesta kontorsstolar kommer med justerbara armstöd och sittdyna, men det är inte de enda viktiga justeringarna. Försök hitta en kvalitativ kontorsstol som verkligen går att skräddarsy efter just dig och som erbjuder justeringsmöjligheter för såväl armbredd och ryggvinkel som nackstöd och lutning på sätesytan. Se till att benen befinner sig i 90 graders vinkel när du sitter på stolen och att sätesytan är tillräckligt framskjuten utan att trycka på vid knävecken eller förlora stöd i ländryggen. 

Kvalitativt tyg – Det är även viktigt att tänka på materialet för att hitta den bästa kontorsstolen. Stolen bör vara tillverkat i ett tyg med god andningsförmåga för att den inte ska bli varm eller obekväm, trots flera timmars användning. Dessutom bör den vara tillräckligt vadderad för att ge det stöd du behöver. Satsa också på ett tyg som är enkelt att torka av så att du kan hålla din kontorsstol så ren och fräsch så länge som möjligt. 

Genom att lägga lite extra tid på att hitta den perfekta kontorsstolen kommer du få igen detta, både i fråga om effektivitet och minskad skaderisk. Se därför till att beställa en ny stol idag och njut av en säkrare och mer ergonomisk arbetsplats!