SEO-tips för att höja en hemsidas ranking i Google

SEO-tips för att höja en hemsidas ranking i Google | Bizbay

SEO eller Search Engine Optimizing är tekniken för att en hemsida ska rankas så högt upp som möjligt bland Googles sökresultat. Det bidrar till att hemsidan får högre datatrafik och att företag når ut till eventuella kunder. En sökmotor som exempelvis Google jobbar mot sökord, det vill säga orden man skriver in när man vill ha reda på något eller söka fram information via Google. Grundläggande handlar SEO om att hemsidan ska vara så relevant som möjligt för att Google ska höja dess rankning.

Enkla SEO-tips

Välskrivet och unikt innehåll

Oavsett vad din hemsida ska innehålla är det viktigt att innehållet är unikt. Vad är anledningen till att någon ska besöka din hemsida och inte en konkurrents? Hur skiljer sig din verksamhet sig från deras? Om en hudvårdsspecialist ska skapa en hemsida bör hemsidan på ett intressant sätt informera om vad det är för slags verksamhet och hur specialisten kan hjälpa kunderna. Exempelvis varför den här specialisten är expert på akne, uttalanden från personer som specialisten har hjälpt komma tillrätta med sina problem eller tips på läkemedel. Intressant innehåll gör att besökarna stannar längre och klickar sig runt på hemsidan, och det är något som Google värdesätter högt.

Rätt sökord

Vilka ord tror du att dina eventuella besökare kommer att söka på? En person som har problem med akne kanske skriver just ”bli av med akne”, och inte ”hudvårdsspecialist”. Därför är det viktigt att den frasen ska finnas på hemsidan, och gärna så högt upp som möjligt i texten för att Google ska anse att informationen är relevant. Det finns olika verktyg för att se vilka sökord som är populära, bland annat Googles eget som du finner på adwords.google.com.

Placering av sökord

Sökmotorn läser av hemsidan som man läser en bok, alltså från vänster till höger, uppifrån och ner. För att sökmotorn ska förstå att hemsidan innehåller väsentlig information är det viktigt att sökorden placeras i början av texten. Med lite textbearbetning kan du få in sökorden på ett naturligt sätt samtidigt som texten känns intressant och lättläst för besökaren. Tänk på att inte överanvända sökordet eftersom att det dels gör texten sämre och dels för att Google är listigare än så för att höja hemsidans ranking, det räcker med att du använder det några få gånger.

För hamna högt upp bland sökresultaten handlar det alltså om att skapa ett tydligt och intressant innehåll, använda sig av sökord som målgruppen kan tänkas använda sig av och placera ut sökorden så att Google förstår att hemsidan innehåller information som besökarna letar efter.