SFI – svenska för invandrare. Viktig utbildning i språket för dig som vill bo i Sverige

SFI – svenska för invandrare. Viktig utbildning i språket för dig som vill bo i Sverige| Bizbay

Det är mycket att tänka på när man flyttar till ett annat land. Man behöver anpassa sig till vilken mat som finns i affärerna och på restaurangerna. Det är bra att veta hur det fungerar med grannar och med transporter, som bussar och tåg. Även hur människor umgås på helgerna och annan ledig tid är intressant att känna till. Många vill också hänga med i nyheterna och kunna prata med folk man träffar på. This is a text in Swedish about how to study SFI through courses, books and classes at Hermods.

Svenska språket

I Sverige bor cirka 11 miljoner människor. Det är ett ganska litet land och språket talas inte av så många utanför Sverige. Det kan vara lite lättare att förstå för den som kan norska, danska eller tyska. De är språk som svenskan är släkt med. Många i landet talar bra engelska. Många tycker också det är roligt att göra det. Man kan säga att det är både bra och dåligt! Om du vill bli bra på svenska, försök låta bli engelskan. Om du får nya vänner på SFI är det en bra idé att försöka tala svenska tillsammans, även om det finns andra gemensamma språk. Bläddra i tidningar, titta på TV och prata med föräldrarna till dina barns kompisar. Även om du inte förstår vartenda ord.

Många möjligheter

Det kan vara väldigt olika hur mycket tid man har för skolan. Du kan välja mellan olika kurser. Du kan läsa svenska för invandrare på distans, på heltid eller på deltid. En del lektioner ges på dagarna, andra på kvällstid. Det är viktigt att göra en studieplanering, så att studierna passar just dig. Det finns olika studievägar. Vad du väljer har att göra med dina tidigare kunskaper, men också vad du vill göra efter språkstudierna. Om du vill studera mer eller arbeta till exempel. Du kan kombinera språkstudier med andra typer av utbildningar.

Midsommar och köttbullar

Alla som lär sig ett nytt språk får också veta mer om landets kultur. När det gäller Sverige kan det vara hur olika högtider firas, vilken traditionell mat som är vanlig och om landets historia. Det brukar alltid finnas sådant man känner igen. Du kanske är intresserad av växter och djur, kända fotbollsspelare eller skådespelare, eller du har arbetat med något du vill fortsätta med i ditt nya land. Alla intressen är bra och kan göra att språket växer. Det finns fördjupande kurser för särskilda yrken eller branscher. De kan du ta när du är färdig med det grundläggande.