Snabbguide till vandring i Kroatien

Vandring i Kroatien | Bizbay

Med en glittrande kustlinje, uråldriga sevärdheter och fler öar än du kan räkna är Kroatien en vandrares dröm. Inte bara det, Kroatien är fullpackat med otroligt vandringsleder, och med ett brett utbud av nationalparker och öar är du aldrig långt borta från bra vandring i Kroatien.

Kroatiens natur är också förvånansvärt välskött. Vandringslederna är tydligt skyltade, bergsregionerna är fyllda med vandringsstugor och nationalparkerna är enkla att vandra.

Men inget av detta betyder att vandringsresor till Kroatien kommer vara enkla. Du behöver fortfarande vara relativt vältränad, förbereda dig noggrant och ha rätt information för att få ut det mesta av din vandring i Kroatien.

Därför har vi satt ihop denna snabbguide för allt du behöver veta om du planerar att vandra i Kroatien på egen hand, eller med guide. 

Allt du behöver veta för att vandra i Kroatien

Om du tror att vandring i Kroatien kommer att vara en lätt kustpromenad längs med stranden så är det dags att tänka om. Kroatien har några otroliga nationalparker att utforska med vackra vandringsleder för nybörjare såväl som veteraner. Piltvice nationalpark är en bra startpunkt där storslagna vyer över sjöar och vattenfall transporterar dig rakt in i en Sagan om Ringen-scener.

Landskapet kan dock förändras drastiskt. Vissa vandringsområden i Kroatien består av täta skogar, något man förväntas sig i norra delarna av Europa och inte vid medelhavet, men det finns likväl några riktigt utmanande bergsleder du kan försöka dig på. 

Kroatien har alltid varit ett populärt turistmål, det innebär att många vandringsleder kan vara fullpackade under högsäsong. Vårt bästa tips för vandring i Kroatien är att börja så tidigt som möjligt, helst dagen då parkerna öppnar, för att undvika horder av turister. Detta problem är mindre uppenbart utanför högsäsong där platser som Plitvice inte lockar lika många turister. Du behöver dock vara medveten om att vissa parker kan vara helt stängda utanför högsäsong.

Det sista viktiga du behöver vara medveten om är att vädret spelar en stor del i Kroatiens vandringsmöjligheter och upplevelser. Sommaren innebär brännheta temperaturer och solsken, medans temperaturen under vintern ofta är nollgradig.

Säkerhetsråd för att vandra i Kroatien

Utöver möjligheten att njut av soliga stränder och utforska gamla städer och byar, så innebär vandringsresor till Kroatien mängder av möjligheter att njuta av deras vackra natur. Att vandra är det perfekta sättet att upptäcka undangömda godbitar från detta medelhavsland.

Men allting är inte glass och ballonger. Det är viktigt att du förbereder dig och vidtar rätt åtgärder för att din vandring i Kroatien inte utsätter dig eller någon annan för några risker.

Tips #1: Planera din vandring i förväg och se till att du har gott om tid att ta dig tillbaka innan dagsljuset rinner ut, och se till att alltid informera någon om vart du är om du ska vandra i Kroatien på egen hand.

Tips #2: Lederna är ofta ojämna och har branta stup. Det innebär att vandra i sandaler eller opassande kläder inte är en bra idé. Vi rekommenderar att använda täckande kläder för att dels skydda mot solen, men också för att i vissa skogsområden så är fästingar ett problem

Tips #3: Respektera solen! Smörj in dig ordentligt, ta med solhatten och sätt på dig solglasögonen. Kroatien blir riktigt varm under sommaren och många vandringsleder erbjuder ingen skugga.

Tips #4: När det regnar kan steniga leder bli leriga och väldigt hala. På vintern så är många bergsleder täckta av snö. Kolla alltid vädret innan du ger dig ut och förbered dig med rätt kläder och skor.

Tips #5: Ta med tillräcklig med vatten!

Boka din vandringsresa till Kroatien idag!