Studera till massageterapeut 𑁋 ett eftertraktat yrke

hud och massageterapeut utbildning

MÄnga yrkeshögskolor erbjuder utbildningar som inkluderar tvÄ expertomrÄden. Kombinationen av hudterapi och massageterapi Àr en eftertraktad kompetens pÄ arbetsmarknaden som efter certifiering öppnar upp mÄnga dörrar inom branschen. Du kan studera till massageterapeut bÄde genom privata utbildningar och genom olika yrkeshögskolor.

Vad gör en massageterapeut?

Det som skiljer en massör frÄn en massageterapeut Àr att terapeuten har mer kunskap inom fysiologi, sjukdomslÀra och muskelfunktionsdiagnostik och utför fler varianter av behandlingar. För att fÄ titeln massageterapeut krÀvs certifiering, till skillnad frÄn massörer som inte krÀver nÄgon specifik utbildning.

Hur utbildar man sig till massageterapeut?

Du kan studera till massageterapeut pÄ yrkeshögskolor i Sverige och den CSN-berÀttigade utbildningen strÀcker sig vanligtvis över 60 veckor. För att bli certifierad massageterapeut av branschrÄdet krÀvs en utbildning frÄn en godkÀnd skola samt ett godkÀnt teoretiskt och ett praktiskt prov. Kurserna inom massage- och hudterapi kan skilja sig frÄn olika skolor, men nÄgra exempel Àr:

Anatomi och fysiologi

För att bli massageterapeut krĂ€vs goda kunskaper inom muskler, skelett och leder samt de vanligaste sjukdomarna. Du utbildas Ă€ven inom omrĂ„dena skelettets delar, rörelseterminologi samt musklernas fĂ€sten och funktioner. 

Dermatologi

För en god inblick i hudterapeutens yrkesroll introduceras dermatologi (lÀran om huden) som inkluderar UV-ljusets pÄverkan, hudsjukvÄrdens ansvar och insyn kring plastikkirurgi.

Entreprenörskap

Att studera till massör inkluderar ofta kurser inom företagande. För att kunna starta upp en egen salong krÀvs kunskaper inom företagsekonomi, affÀrskunskap och försÀljningsteknik.

Fysik och elektroterapi

MĂ„nga behandlingar inkluderar ljus, vĂ€rme och elektricitet som du mĂ„ste kunna bemĂ€stra som en hudterapeut. Du fĂ„r grundlĂ€ggande kunskap inom fysikaliska begrepp och tillĂ€mpning av elektriska behandlingar inom hudvĂ„rden. 

HudvÄrd

Du fÄr fördjupad kunskap i hudvÄrdsbehandlingar och ska till sist kunna planera och utföra behandlingar sjÀlvstÀndigt. Du fÄr Àven förkunskaper som krÀvs för att kunna hantera elektroterapier och avancerad hudvÄrd samt att kunna ge rekommendationer angÄende hur kunden ska sköta sin egen hud.

HĂ„rborttagning

Även hĂ€r fĂ„r du fördjupad kunskap i att utföra och planera hĂ„rborttagning genom olika metoder utefter kundens önskemĂ„l.

Kosmetisk kemi

HudvĂ„rd innehĂ„ller en rad olika syror och kemiska Ă€mnen. Du fĂ„r en god förstĂ„else kring hudvĂ„rdsprodukterna sammansĂ€ttning och viktiga kemiska begrepp. 

Manikyr och pedikyr

Att studera till massör innebĂ€r att ha kunskap om hela kroppen, sĂ„ hĂ€nder och fötter Ă€r ocksĂ„ inkluderat. Du fĂ„r fördjupad kunskap i handens och fotens anatomi och kan till sist sjĂ€lvstĂ€ndigt genomföra behandlingar med massage och nagelvĂ„rd. 

Massage

Att studera till massör inkluderar givetvis en kurs i massage. Nervsystemets uppbyggnad, teoretiska modeller och fysiologiska mekanismer Àr nÄgra Àmnen som kursen berör. Du kommer kunna genomföra de klassiska massagegreppen som Àr förvÀntade under en behandling.

Stretching

För att ÄtgÀrda muskelspÀnningar och nedsatt rörlighet krÀvs goda kunskaper om muskler och leder. Du lÀr dig att ÄtgÀrda vanliga problem genom stretchning för att i framtiden kunna hjÀlpa mÀnniskor att bli av med sin smÀrta.

De flesta utbildningar innefattar Ă€ven praktiskt lĂ€rande bĂ„de pĂ„ skolan och genom en praktik pĂ„ salong. Efter att du studerat till massageterapeut bör du ha goda förutsĂ€ttningar för att kunna bli certifierad av branschrĂ„det. 

Vad tjÀnar en massageterapeut?

Enligt yrkeskollen Ă€r medellönen för en massageterapeut 25 900 kr. Lönen kan dĂ€remot skilja kraftigt om du Ă€r kommunalt eller privat anstĂ€lld, och om du Ă€ger en egen salong kan lönen vara högre. MĂ„nga utbildningar inkluderar praktiskt lĂ€rande kring affĂ€rskunskap, företagsekonomi och försĂ€ljningsteknik för att man ska ha goda förutsĂ€ttningar att öppna en egen salong i framtiden. 

Vilken utbildning ska du vÀlja?

Du kan utbilda dig bÄde privat och genom YH-högskola, sÄ vÀlj det alternativ som passar dig bÀst. Om du letat efter en hud- och massageterapeut-utbildning i Stockholm finns det mÄnga godkÀnda skolor med utbildningar som Àr CSN-berÀttigade. Utöver att studera till massageterapeut finns det ett flertal liknande utbildningar, till exempel inom spa- och hudterapi.