Studera till massageterapeut ūĎĀč ett eftertraktat yrke

hud och massageterapeut utbildning

Många yrkeshögskolor erbjuder utbildningar som inkluderar två expertområden. Kombinationen av hudterapi och massageterapi är en eftertraktad kompetens på arbetsmarknaden som efter certifiering öppnar upp många dörrar inom branschen. Du kan studera till massageterapeut både genom privata utbildningar och genom olika yrkeshögskolor.

Vad gör en massageterapeut?

Det som skiljer en massör från en massageterapeut är att terapeuten har mer kunskap inom fysiologi, sjukdomslära och muskelfunktionsdiagnostik och utför fler varianter av behandlingar. För att få titeln massageterapeut krävs certifiering, till skillnad från massörer som inte kräver någon specifik utbildning.

Hur utbildar man sig till massageterapeut?

Du kan studera till massageterapeut på yrkeshögskolor i Sverige och den CSN-berättigade utbildningen sträcker sig vanligtvis över 60 veckor. För att bli certifierad massageterapeut av branschrådet krävs en utbildning från en godkänd skola samt ett godkänt teoretiskt och ett praktiskt prov. Kurserna inom massage- och hudterapi kan skilja sig från olika skolor, men några exempel är:

Anatomi och fysiologi

För att bli massageterapeut krävs goda kunskaper inom muskler, skelett och leder samt de vanligaste sjukdomarna. Du utbildas även inom områdena skelettets delar, rörelseterminologi samt musklernas fästen och funktioner. 

Dermatologi

För en god inblick i hudterapeutens yrkesroll introduceras dermatologi (läran om huden) som inkluderar UV-ljusets påverkan, hudsjukvårdens ansvar och insyn kring plastikkirurgi.

Entreprenörskap

Att studera till massör inkluderar ofta kurser inom företagande. För att kunna starta upp en egen salong krävs kunskaper inom företagsekonomi, affärskunskap och försäljningsteknik.

Fysik och elektroterapi

Många behandlingar inkluderar ljus, värme och elektricitet som du måste kunna bemästra som en hudterapeut. Du får grundläggande kunskap inom fysikaliska begrepp och tillämpning av elektriska behandlingar inom hudvården. 

Hudvård

Du får fördjupad kunskap i hudvårdsbehandlingar och ska till sist kunna planera och utföra behandlingar självständigt. Du får även förkunskaper som krävs för att kunna hantera elektroterapier och avancerad hudvård samt att kunna ge rekommendationer angående hur kunden ska sköta sin egen hud.

Hårborttagning

√Ąven h√§r f√•r du f√∂rdjupad kunskap i att utf√∂ra och planera h√•rborttagning genom olika metoder utefter kundens √∂nskem√•l.

Kosmetisk kemi

Hudvård innehåller en rad olika syror och kemiska ämnen. Du får en god förståelse kring hudvårdsprodukterna sammansättning och viktiga kemiska begrepp. 

Manikyr och pedikyr

Att studera till massör innebär att ha kunskap om hela kroppen, så händer och fötter är också inkluderat. Du får fördjupad kunskap i handens och fotens anatomi och kan till sist självständigt genomföra behandlingar med massage och nagelvård. 

Massage

Att studera till massör inkluderar givetvis en kurs i massage. Nervsystemets uppbyggnad, teoretiska modeller och fysiologiska mekanismer är några ämnen som kursen berör. Du kommer kunna genomföra de klassiska massagegreppen som är förväntade under en behandling.

Stretching

För att åtgärda muskelspänningar och nedsatt rörlighet krävs goda kunskaper om muskler och leder. Du lär dig att åtgärda vanliga problem genom stretchning för att i framtiden kunna hjälpa människor att bli av med sin smärta.

De flesta utbildningar innefattar även praktiskt lärande både på skolan och genom en praktik på salong. Efter att du studerat till massageterapeut bör du ha goda förutsättningar för att kunna bli certifierad av branschrådet. 

Vad tjänar en massageterapeut?

Enligt yrkeskollen är medellönen för en massageterapeut 25 900 kr. Lönen kan däremot skilja kraftigt om du är kommunalt eller privat anställd, och om du äger en egen salong kan lönen vara högre. Många utbildningar inkluderar praktiskt lärande kring affärskunskap, företagsekonomi och försäljningsteknik för att man ska ha goda förutsättningar att öppna en egen salong i framtiden. 

Vilken utbildning ska du välja?

Du kan utbilda dig både privat och genom YH-högskola, så välj det alternativ som passar dig bäst. Om du letat efter en hud- och massageterapeut-utbildning i Stockholm finns det många godkända skolor med utbildningar som är CSN-berättigade. Utöver att studera till massageterapeut finns det ett flertal liknande utbildningar, till exempel inom spa- och hudterapi.