Tips för att starta och driva ett framgångsrikt bageri

Tips för att starta och driva ett framgångsrikt bageri | Bizbay

Är du en av de som drömmer om att starta ditt eget bageri? Kanske har du arbetat inom någon annan bransch och bestämt dig för att äntligen följa din dröm, eller så har du jobbat inom bageribranschen tidigare. Oavsett vilket är det vissa saker du bör ha i åtanke när du ska starta din egen verksamhet om du vill att den ska bli lönsam och framgångsrik. 

Kunskap om hantverket

Att baka är ett hantverk och det är viktigt att både ha kunskap och erfarenhet inom ämnet om din verksamhet ska stå emot konkurrensen. Om du inte har varit i branschen tidigare bör du därför testa på hur det är innan du drar igång verksamheten. Det gör att du blir förberedd på olika situationer som kan uppstå i det dagliga arbetet.

Driva företag

Skillnaden mot att endast vara anställd som bagare är att med din egen verksamhet måste du veta hur man driver företag. Därför är det viktigt att lära sig grunderna inom ekonomi och bokföring, alternativt anställa någon som kan det. Annars spelar det ingen roll hur goda bakverk du än bakar om verksamheten fallerar på grund av brist på kunskap om ekonomi.

Nischa utbudet

Genom att nischa er på ett speciellt bakverk eller en produkt kan verksamheten bli ansiktet utåt för just det. Även om ni producerar andra bakverk finns det en större möjlighet till att ni blir omtalade och att nyfikna kunder besöker er på grund av det.

Viral spridning

Idag har den virala spridningen ofta stor påverkan på hur lönsam en verksamhet blir. Därför bör du både satsa på marketing via Facebook, Instagram och andra sociala medier för att hitta nya kunder. Ge kunderna incitament att dela så att fler personer nås av informationen, ett exempel kan vara att kunderna får rabatt om de har delat via sina profiler.

Hitta fler vägar till att nå kunder

Ett bageri är sällan bara lönsamt på grund av en liten butik. Idag kan kunderna hitta gott bröd i mataffärerna och därför är det viktigt att du hittar andra vägar för att nå dem, kanske ställer du ut på en mässa eller levererar bakverk till en fest. Det kommer att bredda verksamhetens sociala nätverk och förbättra företagets likviditet med inkomster från flera håll.

Rätt personal

Anställ personer utifrån kompetens som du själv inte besitter. Se till att du har den allra charmigaste personen som är ansiktet utåt på plats i bageriet, någon som är duktig på ekonomi på kontoret, en person som är bra på marknadsföring och självklart en riktig duktig bagare. Om du har alla delar på plats, så finns det ingen anledning att ni inte kommer att lyckas med att driva ett framgångsrikt bageri!

Om du är förberedd på allt detta, då är det bara att sätta igång ugnarna!