Ligurien vandring – Topp 3 vandringsleder inom Cinque Terre

Liguria Hiking- Cinque Terre

Det finns ungefär 1 973 vandringsleder att upptäcka och vandra i Ligurien. 1 793 korta till medellånga vandringar, 127 långdistansvandringar, 36 pilgrimsvandringar och 17 andra vandringar vi inte riktigt vet vilken kategori de hamnar inom då de är så unika.Ett rätt stort utbud, eller hur? Men bäst vandring i Ligurien och Italien anser många vara Cinque Terres vandringsleder. För att hjälpa dig få ut det mesta av din vandring i Ligurien har vi därför sammanställt denna lista med de 3 bästa vandringslederna inom Cinque Terre i Ligurien. 

#1 “The Blue Path Trail”

Om du ska vandra i Ligurien får du inte missa Sentiero Azzurro, eller “Blue Path Trail”, som sträcker sig över alla fem byar och är både den längsta och mest berömda av alla Cinque Terre vandringsleder. Denna vandring i Ligurien erbjuder tillräckligt mycket utrymme att både njuta av lederna såväl som den unika kulturen i de olika byarna. Du kan gå syd från Monterosso till Riomaggiore, eller gå andra hållet, norrut. Men nya vandrare rekommenderas att börja från Riomaggiore och vandra uppåt så att de kan välja att undvika vissa leder och hoppa på ett tåg om svårighetsgraden blir för hög.

  • Längd: 12 kilometer
  • Start-/Slutpunk: Monterosso/Riomaggiore, eller tvärtom

OBS! På grund av ett omfattande jordskred 2012 förstördes stora delar av denna vandringsled som gjorde den omöjlig att vandra. Den är i dagsläget stängd, men ska enligt uppgifter öppnas någon gång under 2021. Håll utkik efter när den öppnas igen!

#2 Riomaggiore vandrings-ringen

Riomaggiore vandrings-ringen bildar nästan en helcirkel från Riomaggiore till Riomaggiore. Det är en av de enklaste vandringslederna i Cinque Terre, även för nybörjare. Även fast du kan gå både medurs och moturs så rekommenderas du att gå medurs mot Sanctuary of Montenero. Kyrkan erbjuder en spektakulär upplevelse under dess vackra, besmyckade tak. Vi rekommenderar starkt denna vandring i Ligurien för att njuta av den andlösa utsikten över havskusten från Montenero innan du tar den korta leden ned till Riomaggiore.

  • Längd: 3.5 kilometer
  • Start-/Slutpunkt: Från Riomaggiore till Riomaggiore

#3 Via Dell’amore

Via Dell’amore, eller som den även kallas “vägen av kärlek”, sträcker sig från Riomaggiore till Manarola. Det är en välkänd vandring i Ligurien och är en otroligt vacker vandringsled i Cinque Terre längs med kusten. Denna 20-minuters “promenad” längs med en platt, välskött led är otvivelaktigt en av de enklaste ibland alla Cinque Terre vandringsleder. Den romantiska atmosfären av den steniga leden tillskrivs de sammankopplade hjärtanen ovanför ingångens port, skulpturer föreställande älskare, bänkarna längs med hela leden och den lilla tunneln med “kärleksgrafitti” på väggarna i slutet av den.

  • Längd: 1 kilometer
  • Start-/Slutpunkt: Riomaggiore tågstation / Manarola tågstation

OBS! På grund av ett omfattande jordskred 2012 förstördes stora delar av denna vandringsled som gjorde den omöjlig att vandra. Den är i dagsläget stängd, men ska enligt uppgifter öppnas någon gång under 2021. Håll utkik efter när den öppnas igen!

Boka din vandringsresa till Ligurien idag!