Tudor Ranger ー det klockrena valet i vinter

Tudor Ranger - det klockrena valet när vintern är här | Rob Engström

Julen står för dörren och finns det någon bättre klocka för att stå emot de tuffa förhållandena i skidbacken, på fjället eller på isen än Tudor Ranger? Här får du veta mer om Ranger-serien och varför klockmodellen är ett perfekt val i vinter. 

När klockentusiaster tänker på klockor väl lämpade för äventyr tänker nog de flesta på Rolex-klockor. Men faktum är att klockor från systermärket Tudor också är tåliga och passar för utmanande miljöer. 1952 skickades brittiska vetenskapsmän ut på en expedition för att studera inlandsisen på norra Grönland ー ett uppdrag som tog vetenskapsmännen genom vinande snöstormar, extrem kyla och utmanande terräng. 

Till sin hjälp hade vetenskapsmännen Tudor-klockor av modellen Oyster Prince, en klocka med samma typ av vattentäta boett som Rolex introducerade 1926. Klockan hade ett specialdesignat armband som gjorde det möjligt att bära den utanpå den arktiska overallen. Expeditionen blev lyckad och Oyster Prince bevisade att den var pålitlig även under extrema förhållanden. 

En Tudor Heritage Ranger som tack

26 Oyster Prince-armbandsur följde med på Grönlands-expeditionen ー endast 1 har återfunnits. Det beror inte på att resten av upptäckarna gick under, utan att de andra klockorna försvann spårlöst (precis som Omega-klockan som följde med till månen, men försvann i postgången). Den enda återfunna klockan från Grönlands-expeditionen hittades 60 år efter äventyret i en kökslåda. Ägaren, Roy Homard, fick en specialgraverad Tudor Heritage Ranger som tack för att han lämnade in klockan till Tudor. 

Sugen på en vintage Tudor Heritage Ranger?

Om du vill köpa en vintage Tudor Heritage Ranger får du leta dig ut på andrahandsmarknaden eftersom det är en Tudor-kollektion som inte längre tillverkas. För att vara säker på att du inte lägger händerna på en skicklig förfalskning är det viktigt att läsa på om klockan och säkerställa att du får all nödvändig dokumentation från säljaren. 

In i värmen igen

2022 lanserade Tudor modellen Ranger för att uppmärksamma 70-årsjubilieet av den brittiska Grönlands-expeditionen. Tudor Ranger är en sann verktygsklocka (tool watch) komplett med ett självuppdragande mekaniskt urverk (MT5402), en 39 mm boett och ett spänne som möjliggör snabb storleksjustering.

Tre detaljer som gör Tudor Ranger till ett perfekt val i vinter

  1. Klockan är robust och har redan bevisat att den står emot vinterns påfrestningar.
  2. Siffror och visare i självlysande material gör det enkelt att hålla tiden även när solen gått ner.
  3. Den snygga klockan tål att bäras även under adventsmys och julfirande med släkten.