Vad är en ledtruck och när behöver den användas i företaget?

Vad är en ledtruck | Bizbay

Det finns många specialtermer att svänga sig med i de flesta branscher. Truckbranschen är inget undantag. För den ovane kan det dock vara svårt att hålla koll på vad de olika termerna innebär. Vad är till exempel skillnaden mellan en pallyftare och en låglyftare, och vilken typ av körkort behöver man för de olika truckarna?

Idag presenteras en typ av truck, nämligen ledtruck, lite närmre. Kärt barn har som bekant många namn och ledtrucken blir även ofta kallad ”låglyftare”, eller ”låglyftande truck”. Detta beror på att en ledtruck helt enkelt är just en truck som lyfter mellan låga höjder. Ofta kommer den inte högre upp än till det andra hyllplanet i ett lager, vilket i regel ligger runt 1,6 m. För den här typen av truckar behöver man endast det truckkörkort som heter A, vilket även är det första körkortet man satsar på när man ska ta ett truckkörkort.

För dig som nu funderar på att köpa en truck och inte riktigt visste vad du letade efter innan du läste den här informationen, finns det nu vissa grejer att tänka på inför köpet. Du bör fundera över exakt hur utrymmet ser ut i den lokal där ledtrucken ska köras, eftersom ledtruckens storlek avgörs mycket av detta. Svängrum är viktigt, men även bredden mellan lagerhyllorna eller pallarna. Tänk dessutom på att denna typ av truck mest används inomhus och att man, som sagt, behöver truckkörkort A för att få köra den.

Det finns dock alternativ till att just köpa ledtruck, och ett av dessa alternativ stavas uthyrning. Att hyra sin truck kan vara ett bra alternativ för de flesta företag. Speciellt för dem som känner att en engångssumma är lite väl mycket att betala, och som hellre vill portionera ut betalningarna under en längre tid, kan detta vara ett bra alternativ, speciellt eftersom du vid uthyrning inte behöver stå för underhåll och liknande kostnader.

Ett annat alternativ till just uthyrning är en typ av långtidsuthyrning som heter leasing. När man leasar sin truck ingår ofta trafikförsäkring, men inte reparationer, service och liknande. Hos vissa leasingföretag finns separata serviceavtal som man kan teckna utöver månadsavgiften. När leasingperioden gått ut får man ofta köpa trucken till ett mycket rabatterat pris.

Ett företag i Sverige som sysslar med både försäljning och uthyrning av truckar är Göstas Truckar – försäljning och truckuthyrning i Göteborg. Hos dem kan man som företag även hyra personal till att köra truckarna om sådan inte finns tillgänglig, samt reparera sin truck om den gått sönder.