Vad är en pilgrimsvandring?

Intresset för pilgrimsvandring har ökat enormt de senaste åren. Många vill vistas ute i naturen och njuta av dess lugn, i kombination med got mat och trivsamt boende. Men vad innebär det egentligen att pilgrimsvandra och vad kostar det? 

Innebörden av pilgrimsvandring  

Du har förmodligen hört ordet pilgrimsvandring tidigare, men vet du vad pilgrimsvandring är för något?
Från början hade pilgrimsvandring starka religiösa kopplingar, där pilgrimen gav sig ut på en resa mot en eller flera heliga platser. Men med tiden har motiven för den här typen av vandring kommit att förändras och idag är anledningarna till varför man väljer att pilgrimsvandra lika många som antalet vandrare. Många längtar efter en paus från den hektiska vardagen och utstakade tillvaron. Att traska fram i rofyllda landskap har ofta en lugnande effekt och den alltför vanliga oron hos folk kan för en stund lämna kroppen. En del använder sig av pilgrimsvandring som redskap för att kunna ta sig ut livskriser medan andra söker äventyret det innebär. Oavsett vilka anledningar som ligger till grund för ditt beslut att pilgrimsvandra kommer du få nya erfarenhet och insikter på vägen. 

Var kan man pilgrimsvandra?

Det finns många olika pilgrimsleder runt om i världen, alla med sin unika karaktär och natur. Här är några populära led att vandra:  

Camino de Santiago 

Den här leden går från St-Jean-Pied-de-Port vid Pyrenéernas fot och genom det spanska inlandet. När man vandrar här passerar man både tjurrusningens Pamplona, vindistriktet La Rioja, sevärda León samt ett pärlband av uråldriga byar fulla med gotiska katedraler, medeltida valvbroar och värdshus. Om man ska göra hela pilgrimsvandringen får man räkna med att de kommer ta runt 30-35 dagar. 

Camino del Norte

Den här leden följer Atlantkusten från San Sebastián i Baskien, och många anser att den här turen är oerhört vacker med sina gröna och dramatiska kustlandskap. Under vandringens gång får du många möjligheter att bekanta dig med Baskiens fantastiska kultur och du kommer även får uppleva mysiga fiskebyar i Asturias och keltiska arvet i Galicien.  

Kostnad för pilgrimsvandring

Vad kostar en pilgrimsvandring egentligen? Det är en fråga som naturligtvis är svår att svara på. Om du väljer att vandra helt själv kommer det slutgiltiga priset för resan bl.a. bero på vart du väljer att bo, vilken utrustning du använder dig av och på vilket sätt du väljer att ta dig till resmålet. Ifall du bokar din pilgrimsvandring tillsammans med ett välrenommerat reseföretag är ofta hotell redan förbokat, måltider redan inplanerade och bagagetransport inräknat i ett paketpris.