Vad gör en IT konsult och hur mycket tjänar en konsult?

Vad gör en IT konsult och hur mycket tjänar en konsult | Bizbay

Den kunniga konsulten får en allt viktigare roll i näringslivet. Som en specialist inom ett eller flera områden kan konsulten bidra med goda råd, styra upp ett problemområde i en verksamhet eller leda ett förändringsarbete av något slag. Det är inte ovanligt att en konsult specialiserar sig inom en viss bransch och en viss typ av tjänster.

Vad gör en IT konsult?

Det beror helt och hållet på vad det är för konsult det handlar om. IT är ett enormt begrepp som innefattar flera områden, från programmering till projektledning, affärsstrategier, marknadsföring, webbdesign, verksamhetsutveckling och mycket mer. Det innebär i sin tur att en konsult kan vara en specialist inom ett eller flera av dessa ämnen. Det finns konsulter inom IT som är duktiga på IT-infrastruktur, vissa programmeringsspråk och som även är bra på att leda IT-projekt med flera projektdeltagare.

IT-konsultens roll kan också variera, från att vara en del av ett team till att leda gruppen och ansvara för projektet.

Viktiga egenskaper hos IT-konsulten

Något som alla konsulter behöver vara bra på är förmågan att lyssna på kunden och förstå vilka krav och behov de har. I många fall arbetar konsulten i ett projekt med en relativt klar uppfattning om vad det önskade resultatet är och hur detta ska uppnås. I vissa fall kan det vara konsultens uppgiften att ta fram projektunderlaget, exempelvis genom att utföra en förstudie.

För att lyckas med de olika aspekterna av jobbet bör en IT-konsult vara duktig på att kommunicera. De bör även ha god förståelse om de mesta inom IT, från fackbegrepp till arbetssätt och aktörer i branschen. Det är viktigt att en konsult är duktig på att lära sig och ta in ny information för att på så sätt bli en bättre konsult.

En önskan att hjälpa andra

Konsultens huvudsakliga uppgift är att hjälpa andra, både personer och verksamheter. Det finns mängder av sätt som en IT-konsult i Göteborg kan hjälpa till. De kan exempelvis ta fram processer för att underlätta personalens vardag, automatisera uppgifter för att spara tid och skapa förändring som leder till bättre resultat. Denna önskan att hjälpa är något som ofta förekommer hos en konsult.

Hur blir man en konsult?

Det finns flera sätt att bli en konsult. Alla vägar grundar sig dock i en och samma sak, att du som konsult besitter speciell kompetens och kunskap. Vägen till att bli en konsult börjar oftast i skolan. Om du snabbt vill komma ut i marknaden och börja arbeta kan du vända dig till IT-företag som erbjuder just konsulttjänster. Ett tips är att höra av dig till dessa företag även när du studerar, på så sätt kan du snabbt få in en fot i verksamheten.