Vandring i Andorra – därför bör det finnas med på din bucket list

Vandring i Andorra | Bizbay

Andorra – det pyttelilla landet med storslagen natur. En vandringsresa dit är ett givet inslag på önskelistor hos de som vill uppleva en natur som tagen ur Sagan om ringen-filmerna med stora kontraster i form av höga berg, djupa dalar och vidsträckta alpängar. Landskapet är som gjort för vandring och cykling och passar lika bra för den erfarne som för nybörjaren. Så vad väntar du på? Boka din resa till Andorra redan idag och se fram emot ett äventyr utöver det vanliga! För att ge dig lite kött på benen om Andorra kommer här en guide om denna lilla mikrostat och varför den finns med på så mångas människors bucket list. 

Ett litet land med miljontals besökare varje år

Andorra är ett furstendöme som ligger på gränsen mellan Frankrike och Spanien, med ett vackert läge i bergskedjan Pyrenéerna. Där bor cirka 85 000 invånare på en medelhöjd av 1996 meter över havet, vilket ger dig ett hum om landets dramatiska landskap och bergiga terräng. Detta ger även optimala förutsättningar för riktigt bra vandringsleder med sagolika vyer och lockar därför miljontals resenärer från hela världen varje år. Lederna är otroligt välskötta och det solsäkra klimatet gör hela upplevelsen ännu bättre! 

Mat baserad på lokala råvaror

I den lilla huvudstaden Andorra la Vella kan du shoppa i både små pittoreska affärer med traditionellt hantverk och lyxiga butiker med internationella varumärken. Det blir ett perfekt avbrott under din vandring i Andorra och ger dig även chans att slå dig ner på en restaurang och testa den inhemska maten. Köket är inspirerat av både Frankrike och Spanien med gamla recept som präglas av de råvaror som finns i närheten, då importen är något begränsad. Mjölk, ost, get-, fläsk- och viltkött samt olika typer av fisk är därför vanliga inslag, men beroende på säsong använder man sig även av ingredienser så som tomat, aubergine, kronärtskocka, vitlök, svamp, kikärter, paprika, bönor, olivolja och vin. Maten serveras ofta i form av raguer och kokta rätter.

Vandring för alla

En stor fördel med att vandra i Andorra är att det finns vandringsleder i alla svårighetsgrader. Kikar du på vandringsresor i Andorra hos professionella researrangörer kommer du också att märka att de ofta erbjuder möjligheten att dag för dag välja mellan olika vandringsalternativ med varierande höjd, längd och svårighetsgrad. Det gör att du kan välja vilken tur du vill gå beroende på tidigare erfarenhet och dagsform. Säsongen för vandring i Andorra är densamma som i Alperna, trots att Pyrenéerna ligger betydligt längre söderut. Juni och juli är några av de populäraste månaderna eftersom du då ofta möts av både behagliga temperaturer och vackert blommande landskap. Bergen bjuder även på ett mycket rikt djurliv och längs lederna har du chans att stöta på både murmeldjur, bergsgetter, mufflonfår och kungsörn. Genom att boka en arrangerad vandringsresa följer det med kunniga guider på turen vilket gör att du inte bara kommer att få hjälp med vandringen, utan också får ta del av intressant fakta både vad gäller djur, natur och kultur under turen!