Världens dyraste klocka – Grandmaster Chime – Patek Philippe

9 november, 2019, på ett välgörenhetsevenemang i Geneva skrevs det historia. Patek Philippes helt unika klocka Grandmaster Chime Ref 6300A-010 såldes för hela 31 miljoner dollar (~270-280 miljoner SEK) och blev därmed den dyraste klockan någonsin såld genom tiderna. 

Tillverkningen av Patek Philippes dyraste klocka tog dem 7 år och mer än 100 000 timmar att färdigställa Pateks första grande sonnerie (franska för “grand strike). Grandmaster Chime tillverkades för att fira Patek Philippes 175 års jubileum som skedde 2014. 

Grandmaster Chime är världens, och Patek Philippes dyraste klocka av en anledning. Med 1366 rörliga delar och 214 delar i urboet så är klockan det mest komplexa armbandsuret någonsin tillverkat. 

Vad kostar en Patek Philippe vanligtvis?

Patek Philippe har sedan länge uppfattats som en av världens mest exklusiva klocktillverkare. En ny klocka från Patek Philippe kan komma att kosta dig allt mellan 12 500 till 2 miljoner dollar och ännu högre. Du kommer som vanligt vis lite billigare undan om du köper en begagnad.

Så vad kostar en Patek Philippe? Det kommer variera beroende på en rad faktorer inklusive:

  • Modell och finish
  • Ny eller begagnad
  • Vem är återförsäljaren

Varför är en Patek Philippe så dyr?

Det finns fem anledningar varför Patek Philippes prislista inkluderar några av världens dyraste klockor:

  1. Varje klockar kräver en absurd mängd arbete: En standard Patek Philippe tar två till tre år att planera och ungefär nio månader att tillverkare. Mer komplexa modeller tar ännu längre att planera och tillverka. Varje komponent av varje klocka är tillverkade av Patek Philippe. 
  2. Lång historia: Patek Philippe har minst sagt en lång och stolt historia bakom sig – något de älskar att skylta med. De är den sista självständiga, familjeägda klocktillverkaren i Geneve och har tillverkat klockor ända sedan 1839.  
  3. Klockorna bevarar sitt värde: En Patek Philippe har aldrig varit billig. Men ibland kan dess originalkostnad blekna i jämförelse med vad de kostar idag. En Calatrava som kostade 300 dollar på 1950-talet kan idag gå för femsiffriga belopp. 
  4. Patek Philippe spenderar minimalt på marknadsföring: Patek Philippes popularitet illustrerar kraften av bra, gammaldags snobberi. De har inga ambassadörer. Lånar inte ut några klockor till influensers. Ja, de marknadsför sig själva, men många gånger mindre än många andra exklusiva klocktillverkare. 
  5. Kändisar betalar gladeligen för att bära en Patek Philippe: Patek Philippe har sedan start varit en hit hos kändisar. 1851 köpte till exempel drottning Victoria en klocka till sig själv såväl som prins Albert. Pablo Picasso bar en Patek Philippe. Det gjorde även George Patton, Gianni Agnelli, Elizabeth Taylor, John Mayer, Jay-Z, Ed Sheeran… och många, många fler. 

Hitta din återförsäljare av Patek Philippe

Det finns bara ett fåtal auktoriserade återförsäljare runt om Sverige som kan hjälpa dig att få tag i en äkta Patek Philippe och erbjuder service för Patek Philippes olika klockor. Hitta en välrenommerad återförsäljare av Patek Philippe idag och köp en dröm för din handled såväl som nästkommande generationer. För det är som man säger: 

”You never actually own a Patek Philippe, you merely look after it for the next generation”.