Viktigt med tydlig köksritning när hemmets hjärta ska förändras

Köksritning | Bizbay
Inget rum i våra hem ligger oss så varmt om hjärtat som köket. Genom tiderna har det speglat synen på maten, könsrollerna, tekniken och ofta även det rådande arkitekturidealet. I bondesamhället var köket rymligt och fungerade delvis som sovrum. Under funkisen på 1930-talet var tanken att massproducerad mat bara skulle behöva värmas i det lilla köket. I våra dagar vill många ha ett kök som liknar restaurangernas professionella tillagningsutrymmen. Dessutom är många influerade av amerikanernas köksöar, britternas orangerier och sydamerikanernas inbyggda utegrillar. För att det ska bli så bra som möjligt är det därför viktigt med en tydlig köksritning.

Många drömmer om ett finare kök

Om hushållet består av en barnfamilj, ungkarl eller ett medelålders par spelar mindre roll. Alla vill satsa på köket. Men förutsättningarna varierar. I många städer är det trångbott och kan vara nära nog omöjligt att förena önskedrömmarna med den praktiska verkligheten. Ska man dessutom planera och genomföra en renovering själv, riskerar det att bli en långdragen process. Resultatet kan bli både fel och dyrt

 Välj att samarbeta med en inredningsbyrå i Stockholm som har lång erfarenhet av hela processen. Det innebär att de projektleder under de olika faserna genom jobbet och har kontakterna med hantverkare och underleverantörer. Dessutom tar de ansvar för att välja material, utrustning och inredningsdetaljer. Naturligtvis börjar kontakten med att man kommer överens om vilka behov som ska fyllas, vilken stil och budget som gäller. Ett tydligt, tryggt och tidsbesparande upplägg! En köksritning i 3D ingår i priset och kan vara värdefull att spara för framtiden. Det kan kännas skönt att ha en rutinerad arkitekt och inredare vid sin sida ifall det blir strul under ombyggnaden, vilket faktiskt händer allt som oftast.

Tips på vägen mot drömköket

 Innan renovering, eller redan när man flyttar in i sin bostad, är det en god idé att fundera på hur man använder köket. Ofta är det en fördel om detta får ta lite tid, inte minst om man just flyttat ihop med någon, nyss fått barn, eller kanske separerat och blivit singel igen. Behoven ser ju ofta olika ut under olika skeden i livet. Vilken köksutrustning är oumbärlig, vad måste prioriteras, vad kan väljas bort eller läggas till? När det gäller känsla och stil, finns billiga och enkla sätt att känna efter vad som fungerar genom att variera mattor, dukar, servetter, kuddar eller växter. Att inreda skåp och lådor så de utnyttjas till max är en annan ”quick fix” i väntan på att det blir läge att bygga drömköket.