Vilken trappmodell är rätt för ditt hem?

Vilken trappmodell är rätt för ditt hem | Bizbay

Om ni ska bygga ett nytt hus eller flytta trappan i det befintliga finns det en rad olika aspekter att ta hänsyn till när ni ska välja trappa. Med rätt placering och modell kan du både optimera planlösningen och förstärka rummets karaktär. 

Hur ska man då gå tillväga för att hitta rätt trappmodell?

Börja med att utgå ifrån rummet där ni har tänkt placera trappan. Hur ser det ut och vad används det till? Hur kan ni optimera planlösningen på bästa möjliga sätt för att få känslan ni är ute efter? Var trappan ska placeras har en stor påverkan på vilken modell som passar bäst och vissa trappmodeller passar bra att placeras i hörn, vissa längs väggar och vissa helt fristående. Det här kan vara ett svårt beslut och det är alltid bra att rådfråga en expert om man själv känner sig osäker.

Olika typer av trappmodeller

En spiraltrappa är formad precis som en spiral. Fördelen med en spiraltrappa är att den egentligen kan placeras var som helst i ett rum och den ger ett väldigt luftigt intryck. Nackdelen med att ha en spiraltrappa är att de ofta är ganska smala, och det kan bli väldigt besvärligt om man vill bära upp en soffa på övervåningen.

Raka trappor placeras med fördel längs väggar eller fristående om det är ett stort rum. Nackdelen med raka trappor är att de tar mycket plats jämfört med andra modeller. En så kallad lofttrappa är en trappa som sluttar brant uppåt, det är ett bra alternativ om man är sugen på en rak trappa men inte har så mycket plats hemma.

En U-trappa är formad som ett U om man tittar på trappan ovanifrån. Det är ett bekvämt alternativ som inte tar särskilt mycket plats. U-trappor placeras vanligtvis i hörn eller längs väggar.

En trappa som passar utmärkt för hörn är L-trappan som ser ut som ett L om man tittar på trappan ovanifrån. L-trappor byggs ofta lite bredare och är ett smidigt alternativ då placeringen av trappan gör att modellen inte känns så skrymmande.

Öppen eller sluten

Det gör stor skillnad om trappan är öppen eller sluten och det bör ni fundera på när ni har valt trappans form. En sluten trappa har sättsteg (vertikal skiva mellan stegen man går på) vilket både känns lite tryggare och skapar möjlighet till förvaring under trappan. En öppen trappa utan sättsteg skapar ett mycket luftigare intryck.

Trappleverantörer sitter på expertis vad gäller trappmodeller och olika speciallösningar. Om ni är sugna på att bygga en trappa är det bra att kontakta en leverantör så att ni kan få hjälp att hitta den allra bästa lösningen för just ert hem.